Skip to main content
Aleksandar Vučić

Počela gradnja auto-puta od Preljine do Požege: Već od Svetog Nikole za sat vremena od Čačka do Beograda (FOTO)

Tanjug/​Rade Prelić
Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je početku izgradnje deonice puta Preljina - Požega na Koridoru 11.
15:54
Vučić o KiM i SPC

 Novinare je pre svega interesovala sednica za KiM koja će biti održana 27. maja, a kojoj će prisustvovati i Vučić.

- Mislim da je to važno da bi ljudi čuli šta je istina. Najlakše je biti nepodgovoran i svaljivati krivicu na nekog drugog. Podneću kompletan izveštaj i govoriti o realnosti na KiM. Ako mi skupštinska pravila dopuste odgovoriću na svako pitanje - rekao je Vučić. 

Vučić je povodom mišljenja SPC o KiM rekao da nije očekivao drugi stav i naveo da je neophodno da se suočimo sa realnošću. 

Dodao je da se "jede" jer zna da ćemo morati pitanje KiM da rešavamo, a kasnije će to biti u mnogo goroj situaciji. Vučić je rekao i da mu je jedan od vladika rekao da mora da razume da stav SPC mora biti ovakav.

Više o tome OVDE

Predsednik Vučić govorio je i o rezoluciji koja se ovih dana najavljuje u Prištini, a koja se tiče navodnog "srpskog genocida" koji je počinjen nad Albancima. Predsednik je ovu rezoluciju ocenio kao "deo začaranog kruga ludila iz kojeg nema izlaza".

Više o tome pročitajte klikom OVDE!

15:46
San dug 70 godina: Obeležen početak radova

- Ovo je važna deonica sa 12 kilometara tunelskih cevi. Možda i najteža na Koridoru 11. Ovo je činjenje nečega što je važno za budućnost čitave Centralne i Zapadne Srbie. Imaćemo čime da se hvalimo - rekao je Vučić i istakao da se posle 70 godina ispunjava san građana tog dela zemlje.

Predsednik je rekao da su kosine na ovoj deonici manje nego u Grdeličkoj klisuri, ali će biti teža gradnja tunela koji će se na ukupno 31 km autoputa protezati u dužini od 12 km u oba smera.

- Gradimo i mostove preko Morave i Lučana. Moraćemo da uradimo najteže poslove da bi završili za dve godine - kaže Vučić.

15:27
Obraćanje predsednika Vučića počelo velikim aplauzom

- Već za Svetog Nikolu ćete moći da od Čačka do Beograda dođete za sat i pet ili deset minuta - rekao je Vučić čiji govor je počeo velikim aplauzom prisutnih. - Ostvarićemo istorijski sat da auto-putem spojimo Srbiju i Crnu Goru. Hoćemo i da ovaj deo Srbije bude u potpunosti povezan i sa Republikom Srpskom.

Predsednik Srbije je naglasio da danas počinju radovi na najzahtevnijoj deonici.

- Neće investitori da dolaze gde nema gasa i puta. A gde dolaze investitori ima budućnosti za svu našu decu – rekao je Vučić i dodao da će od Lučana do Čačka ubuduće biti potrebno desetak minuta.

Vučić je rekao da su Kinezi zainteresovani da grade i autoput od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom i izrazio očekivanje da će uskoro biti otvoreni radovi i na toj deonici.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/​Rade Prelić

Vučić je najavio da će uskoro posle mnogo godina biti otvoren i lokalni aerodrom Lađevci i da će zamoliti kineske partnere da investiraju u bescarinsku zonu koja će biti otvorena u Lučanima. 

- Koliko volim Čačak i ovaj deo Srbije pokazuju moja dela - rekao je Vučić.

Predsednik se na kraju posebno zahvalio predsedniku Kine SI Đipingu i svim kineskim partnerima.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Rade Prelić

- Jagnje i prase kakve imaju ovde nema nigde. A tek sjenički krompir… To nećete naći nigde u svetu. I, naravno, rakija. Molim vas da to prenesete svima našim kineskim prijateljima – rekao je Vučić na kraju ambasadorki Kine Čen Bo. 

14:56
Predsednik Vučić je stigao na mesto početka radova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je stigao na mesto početka radova na Koridoru 11 od Preljine do Požege. 

14:37
Veliki broj građana se okupio da dočeka predsednika

Građani su se okupili na mestu početka radova, a okupljanje je počelo uz pesmu "Jovano Jovanke". Mogu se videti transparenti "Srbija i Kina prijatelji zauvek", "Aco Srbine Čačak je uz tebe" i "Mladi imaju budućnost u Čačku".

Autoput
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Prvo će se graditi tunel Laz na planini Jelici, koji će sa 2.700 metara biti najduži u Srbiji. Deonica koja će koštati 450 miliona evra biće gotova za dve i po godine.

Autoput
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Nova deonica koštaće 450 miliona evra, a biće gotova za dve i po godine odnosno do kraja 2021.

Kad bude završena i pripojena ostatku Koridora 11 Zapadna Srbija će dobiti tačno 150 kilometara najmodernijeg autoputa koji će spojiti Beograd i Požegu. Ovu deonicu gradiće kineska kompanija "CCCC".

Deonica Preljina - Požega je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd - Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara. Skoro trećinu trase će činiti mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Važan za razvoj Zapadne Srbije

Auto-put je podeljen na tri manje deonice.

Od Preljine do Prijevora duž reke Cemernice i malim delom pored Zapadne Morave, u dužini do 8,27 kilometara.

Zatim od Prijevora do Lučana bi trebalo uraditi 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela "Laz" od 1.750 metara.

Treća poddeonica, od Lučana do Požege, protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Povezivaće Čačak, Lučane i Požege i dva okruga - Moravički i Zlatiborski i važan je ne samo za brži razvoj tog dela Srbije, već i za regionalno povezivanje.

Kod Čačka će se Moravskim koridorom povezati Koridor 11 i Koridor 10.

 

+ Pošalji komentar 6 Pogledaj sve komentare
Ana's picture

Ana

Za naprednu Srbiju potrebni su i dobri putevi. Sve pohvale.

0 | 0
Micika's picture

Micika

Svaka investicija ulozena u Srbiji je od velikog znacaja za srpski narod.

1 | 0
Mika's picture

Mika

Ovu zemlju vode odgovorni ljudi!

0 | 1
Sima's picture

Sima

Putevi spajaaju Srbiju ali je i ekonomski izgrađuju.

0 | 0
Gavra's picture

Gavra

Bravo za predsednika i projekte koje sprovodi.

0 | 0
Dijana's picture

Dijana

Sjajne vesti, sve pohvale.

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd