broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Predsednik Srbije otvorio gondolu na Zlatiboru: Podržavam važan projekat za Srbiju bez obzira na politiku (VIDEO)

14.01.2021. 11:32
Piše:
Srbija Danas
Gondola, Zlatibor
Gondola, Zlatibor / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić
Panoramska gondola na Zlatiboru, najduža na svetu, zvanično se pušta u rad danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prvih deset dana rad gondole će nadzirati predstavnici francuske kompanije "Pomagalski" od koje je kupljena oprema i koji su obučili naše radnike.

NOVA EKOLOŠKA PRAVILA ZA REGISTRACIJU VOZILA U SRBIJI: Poznato kada stupaju na snagu

NOVA EKOLOŠKA PRAVILA ZA REGISTRACIJU VOZILA U SRBIJI: Poznato kada stupaju na snagu

PRVI KORAK KA REŠAVANJU PROBLEMA: Grčka dozvolila ulazak srpskih turističkih agencija, nastavlja se saradnja

PRVI KORAK KA REŠAVANJU PROBLEMA: Grčka dozvolila ulazak srpskih turističkih agencija, nastavlja se saradnja

IZVADILI NOVAC IZ SLAMARICA: Korona naterala komšije na štednju, na računima imaju više od šest milijardi evra

IZVADILI NOVAC IZ SLAMARICA: Korona naterala komšije na štednju, na računima imaju više od šest milijardi evra 

 

Pitanja novinara 

Na pitanje o sastanku Lajčaka u Briselu, šta će to značiti za nas i šta će nam doneti, Vučić odgovara.

- Svi koji su kritikovali Vašingtonski sporazum, govoreći da nisu u interesu Srbije, sada ćute... Baš mi je drago zbog toga sastanka u Briselu, ali deo koji se odnosi na Srbiju, moraju Srbiju i da pitaju. To što se oni bez nas sreću, to ne znači da je to gotova stav - rekao je predsednik.

Upitan da prokomentariše istraživanje da većina Srbije nije za politiku predsednika, Vučić odgovara da je siguran da je kratko vremena ostalo do izbora, a ako je volja građana takva, spremni su da časno izgube na budućim izborima.

- Nije strašno izgubiti na izborima, časno je uraditi nešto za svoju zemlju - rekao je predsednik.

Na pitanje o problemu koji su se javljali oko izdavanja građevinske dozvole za gondolu, predsednik Srbije odgovara da su to laži i da on nikada nije bio protiv izgradnje gondole.

- Ovo je značajan projekat za Srbiju, značajna količina novca je izdvojena, ovo je investicija za buduće naraštaje i ja sam srećan zbog toga. Ovde ću na leto dolaziti sa porodicom i decom, zimi nema smisla, ja ne znam ni da se sankam, a ne da skijam - rekao je predsednik.

- Ja nemam ništa protiv bilo kog političkog protivnika dokle god radi nešto što je dobro za Srbiju - dodao je Vučić.

Predsednik je prokomentarisao i priče koje kruže o njegovom vakcinisanju, zašto još nije primio i koju će primiti, Vučić komentariše da ni njegovi roditelji još nisu primili, a ne on.

- Ja ću vakcinu sigurno primiti, ali ne želim da primim ja dok nema dovoljno dozi za moj narod i moje građane - rekao je Vučić.

- Što se tiče tih istraživanja, ja ne bih da komentarišem, samo bih pozvao ljude da prime vakcinu i da steknemo imunitet. Meni je potpuno nebitno koju ću vakcinu da primim i kada. Ni ja, ni moj porodica, šta odluče lekari, to ćemo - rekao je Vučić.

Oko slučaja Boška Obradovića i njega, oko spora koji se vodio povodom tužbe upućene predsedniku zbog uvrede Boška da je fašista, predsednik odgovara da on nije bio na suđenjima, išli su njegovi advokati, ali da ovo sigurno pokazuje da je Srbija slobodna zemlja i da se suđenja obavljaju pravično.

- Ima vremena, mi ćemo se boriti do kraja, do donošenja pravosnažne presude - istakao je Vučić.

Na pitanje da li su se Stamatović i Vučić sastajali i pre, Vučić odgovara da to nikoga nije briga, i da su obojica za Srbiju i za sve ono što se treba uraditi kako bi građani Srbije bolje i lepše živeti. To je cilj obojice, odgovara predsednik.

Na komentar Mlađana da je predsednik izdao Kosovo, predsednik odgovara da Srbe na Kosovu i njega ne može niko da uceni.

- Srbi na Kosovu znaju ko i šta za njih radi, njih ne možete da ucenjujete i menjate im mišljenje. Vidim kako su oni reagovali, šta su oni 90-tih godina radili. Dela, a ne reči - kratko i jasno odgovorio je predsednik Vučić.

Upitan da prokomentariše proteste kod nas i u Americi, kao i komentarisanje onih koji su demonstracije vršili kod nas, sada brane Amerikance i komentarišu njih, predsednik odgovara.

- Kako da vam kažem, ja mislim da je ljudima sve jasno, samo mi nije jasno kako ljudi idu i komentarišu da su ovo kod nas bile mirne demonstracije, a bilo je batinjanja. To toliko govori o licemerju naših lažnih elita, ali sve najbolje im želim - rekao je Vučić.

Na pitanje kako će država reagovati i rešiti proteste frilensera zbog naplate poreza, predsednik odgovara.

- Mislite da li će država rešiti problem poreza samo zbog toga što su javili da će ući u protest. Neće, mi smo rekli da ima prostora za razgovaranje, ali ne i da ne plaćaju poreze. Porez mora da se plati, mi od poreza finansiramo sve ono o čemu pričamo, tako će morati i oni da plaćaju. Razgovor je jedino rešenje, a te pretnje su toliko besmislene da ja nemam reči - rekao je predsednik i pozdravio sve uz želje za puno uspeha!

Predsednik Srbije povodom svečanog otvaranja gondole na Zlatiboru oglasio se i na svom instagram profilu "buducnostsrbijeav".

- Dragi Zlatiborci, došao sam da podržim jedan važan projekat i da kažem koliko se kao predsednik naše zemlje radujem svakom uspehu i svemu što donosi dobro našoj zemlji. Čestitam opštini Čajetina na ovom jedinstvenom poduhvatu. Živela Srbija - napisao je predsednik Srbije. 

Vučić: Ponosan sam na ovu gondolu

- Želim da se zahvalim i čestitam svima koji su na ovome radili. Nema nikakve sumnje da ćemo izgraditi obilaznicu oko Zlatibora, put do Ponikve, i da vidimo kako i na koji način da Zlatibor približimo Beogradu - rekao je Vučić na početku obraćanja i dodao da je ovo velika trka između Vrnjačke banje i Zlatibora oko turista.

AV
AV / Izvor: Foto: Tanjug/Printscreen

- Još jednom čestitam opštini Čajetina na ovakvom uspehu, otvara se gondola i na Kopaoniku. A ja samo želim da kažem da ćemo uvek biti uz vas, isto kao što ste vi bili uz Srbiju, tako ćemo i mi uz Zlatibor ko god na vlasti bude bio - rekao je Vučić.

Predsednik opštine Čajetina: Hvala svima koji su pomogli

Predsednik opštine Čajetina zahvalio se svima koji su pomogli realizaciji ovog projekta, i inevesticiji koja je najvrednija za turizam u par godina. 

- Krenuli smo još 2014. godine da razgovaramo o tome kako da ski centar Tornik bitan za turizam. Tada nije bilo vreme za troškove i izgradnju, bilo je problema sa birokratijom, obnova ski centra trajala je pet godina... Mi smo razmišljali kako da krenemo sa izgradnjom gondole, a za to je bilo potrebno da uradimo planske projekte. Tako smo i radili, uz pomoć jednog tihog, stručnog čoveka, Ljubiše Radovanovića, rođenog u Ljubišu koji nam je kasnije pomagao zajedno sa stručnjacima iz Francuske. Oni su realizovali planove, a mi projekat. Kada spominjem ovo sve, moram da povežem u jednu celinu, a to je da mi nismo sa našim privrednicima, stranim investitorima, sami smo uspeli da prebrodimo tu birokratiju i sve izazove. I u jednoj, i u drugoj Vladi, i zato sam zahvalan predsedniku Vučiću što je verovao u ovakav kraj i ishod projekta i gondole - rekao je predsednik opštine Čajetina i dodao da će se na ovaj način Srbija opet oživeti.

- Mi u gradovima od dece pravimo kućne ljubimce, a na selu rastu mali ljudi, tako je govorio Ljubivoje Ršumović. Zato mi ovde stvaramo gondole, i male ljude, njihovu perspektivu da im omogućimo da i oni sutra nešto sami stvore i da imaju gde da stvaraju - rekao je predsednik opštine.

- Želim da se zahvalim predsedniku Vučiću, hvala svima koji su pomogli, i puno sreće i radosti svima koji su danas ovde - rekao je za kraj. 

Buvije: Čast mi je što smo deo ovog projekta

Potpredsednik francuske kompanije Poma Kristijan Buvije kazao je da mu je zadovljstvo što prisustvuje otvaranju i zahvalio se svima.

- Čast mi je što je oprema francuske kompanije danas ovde i zadovoljstvo mi je što sam bio jedan od učesnika na ovom projektu. Zlatna gondola je danas najduža gondola na svetu - rekao je Buvije.

Buvije je Milanu Stamatoviću, predsedniku opštine Čajetina, uručio trofej kao dokaz zahvalnosti i poverenja. 

Gondola - nova turistička atrakcija na Zlatiboru

Od centra Zlatibora do kompleksa Tornik od jutros se stiže devet kilometara dugom trasom iznad livada, šuma, jezera.

Inače, vožnja traje 25 minuta. Kapacitet gondola koja ima 55 kabina je 600 putnika na sat. Srce gondole nalaziće se na međustanici kod Ribničkog jezera, gde je planiran razvoj projekta Novi Zlatibor (turizam visoke kategorije, na preko 200 ha zemljišta), dok će završna stanica gondole biti na samom vrhu Tornik , na visini od 1496 m.

Zbog epidemioloških mera do daljnjeg će u jednoj kabini biti najviše četiri čoveka. Očekivanja su da se investicija u gondolu od 13 miliona evra vrati kroz deset godina kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

U saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem Kompanijom Pomagalski kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Poštovanje svetskih ekoloških standarda pri gradnji gondole u skladu je sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji.

Panoramska gondola na Zlatiboru, najduža na svetu, zvanično se pušta u rad danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Piše:
Srbija Danas
14.01.2021. 11:32