clear sky
25°C
16.04.2024.
Beograd
eur
117.142
usd
110.3448
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Predsednik Vučić na Sajmu turizma: Srbija dobila 16,5 miliona za novi projekat sa EU (VIDEO/FOTO)

20.02.2020. 13:05
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić
Danas je otvoren 42. Međunarodni beogradski sajam turizma u Beogradu pod sloganom „Put pod noge“ koji će trajati od 20. do 23. februara 2020. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas 42. Međunarodnom beogradskom sajmu turizma.

Predsednik na Sajam dolazi u pratnji šefa Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem i zamenicom ambasadora Nemačke Doroteom Gizelman.

Zajedno će obeležiti početak projekta EU za kulturno nasleđe i turizam.

LEPA VEST ZA SVE GRAĐANE u Srbiji: Stiže 250 KILOMETARA brzih saobraćajnica!

LEPA VEST ZA SVE GRAĐANE u Srbiji: Stiže 250 KILOMETARA brzih saobraćajnica!

Kompanija iz Pranjana kupila "Rudnik" konfekciju za 9,2 miliona dinara

Kompanija iz Pranjana kupila "Rudnik" konfekciju za 9,2 miliona dinara

Građani se ovome neće obradovati: Stiže novo poskupljenje struje!

Građani se ovome neće obradovati: Stiže novo poskupljenje struje!

Vučić na 42. Međunarodnom beogradskom sajmu turizma

 Predsednik Vučić sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i zamenicom ambasadora Nemačke Doroteom Gizelman obeležava početak projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam".

Predsednikovo pojavljivanje izazvalo je mnogo pažnje, a brojni posetioci poželeli su da naprave selfi sa predsednikom. On se obratio prisutnima i izrazio zadovoljstvo zbog novog projekta sa Evropskom unijom. 

- Pokušaću da na nešto drugačiji način kažem nekoliko reči o veoma važnom projektu koji radimo sa EU i nemačkom Vladom. EU uvek kritikujemo za nešto, ali sada moram da kažem veliko hvala jer ulažu veliku sumu novca u našu zemlju i teško da bismo mi mogli da uložimo toliko novca u te opštine.  Istok Srbije je biser Srbije, Podunavlje je biser Srbije, nismo ih iskoristili do danas, mnogo toga još moramo da uradimo. Hoću da se zahvalim i ministarki Joksimović jer je uspela da ovo realizuje, ovo je velika stvar za nas. Znate, 16,5 miliona evra je ogroman novac, neće to promeniti sve, ali teško da bismo mi mogli u ovom momentu toliko da izdvojimo za te projekte. Molim ljude na istoku Srbije da dobro čuju šta ćemo sve sa ovim novcem uraditi, a mi ćemo se truditi da uradimo dodatne marine, šetališta, da bismo privukli što više ljudi i iz Beograda i iz okoline. Moramo ljudima da ponudimo nešto, da bi došli  - rekao je Vučić i dodao:

-Svi smo bili u Beču, Italiji, a našu zemlju nismo obišli. Prvo da mi vidimo koliko je lepa naša Srbija. Koliko vas nije bilo na ovim mestima u istočnoj Srbiji? Oduševljen sam projektom koji sprovodimo. Nemci, Holanđani...imaju neverovatnu ljubav prema Dunavu, i dolaziće sve više, ali moramo da im ponudimo nešto - zapitao se Vučić.

Predsednik Srbije je još jednom uputio apel svim Srbima koji su se odselili iz države da se vrate u svoju domovinu, kako bi zajedno radili na prosperitetu naše države. 

- Želim da uputimo javni poziv svim ljudima da se vrate u svoju zemlju, da pomognu svojoj zemlji i narodu. Velika je ovo novost i velika stvar za nas, hvala vam. Da budem iskren, ali bez Evropske unije mi ovo ne bismo mogli da uradimo nikako, iako je nepopularno reći da je EU neophodna - rekao je Vučić. 

Fabrici: Evropska unija će finasirati projekat sa 15 miliona

Sem Fabrici kazao je da je srećan što EU može da finansira projekat od 15 miliona, koji je deo turističke strategije Srbije.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

- Ovo je jedinstvena prilika da govorim o turizmu Srbije, i kao predstavnik EU i kao građanin koji 4 godine živi u ovoj divnoj zemlji - kazao je Fabrici.

On je istakao da je kulturno nasleđe Srbije jedinstveno i da je EU tu da se ono ojača, kao i da je ponosan na obnovu Golubačke tvrđave, koju je od prošle godine posetilo preko 150.000 turista iz svih krajeva sveta.

- Nadam se da će ovaj projekat pomoći da Srbiju smestimo na globalnu mapu turizma - zaključio je on.

Gizelman: Oduševljena sam Srbijom

Zamenica ambasadora Nemačke Dorotea Gizelman kazala je da je sama kao putnik oduševljena Srbijom i da voli da putuje po našoj zemlji. Posebno je istakla posetu Đerdapskoj klisuri, Zaječaru, Gvozdenu kapiju...

- Nadam se da će ovaj projekat doneti više posetioca istočnoj Srbiji - kazala je ona.

"EU za kulturno nasleđe i turizam" - podrška razvoju istočne Srbije

U okviru Međunarodnog beogradskog sajma turizma, predsednik Aleksandar Vučuć, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i zamenica ambasadora Nemačke Dorotea Gizelman obeležili su danas početak projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam".

"EU za kulturno nasleđe i turizam" je "EUzatebe" projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Projekat finansiraju EU sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

U fokusu projekta je osam opština i gradova u Istočnoj Srbiji i Podunavlju - Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Cilj projekta je da se putem konzervatorskih i građevinskih radova poboljšaju i predstave lokaliteti kulturnog nasleđa kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti tog regiona kao što su Feliks Romulijana, Fetislam tvrđava, Rajačke pimnice i Narodno pozorište u Beogradu.

Takođe, projekat ima za cilj da kroz radionice, seminare, konferencie i studijska putovanja prenese znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma bez negativnih socijalnih uticaja, stavljajući akcenat na očuvanje životne sredine i kulturnog nasleđa.

Treća komponenta projekta su grantovi i bespovratna sredstva dodeljena lokalnim samoupravama, udruženjima građana, malim i srednjim preduzetnicima u Donjem Podunavlju kako bi podigli svoje privredne i turističke potencijale.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Cilj projekta je i podizanje prepoznatljivosti i atraktivnosti Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja kao turističkih destinacija za potencijalne posetioce iz Srbije, regiona i sveta i to putem marketinških kampanja u zemlji i inostranstvu.

Obeležavanju početka projekta, na štandu Donjeg Podunavlja na Sajmu turizma, prisustvuju i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar turizma Rasim Ljajić.

Sajam turizma u Beogradu

Danas je otvoren 42. Međunarodni beogradski sajam turizma u Beogradu pod sloganom "Put pod noge" koji će trajati od 20. do 23. februara 2020. godine.

Na kompletno raspoloživom izlagačkom prostoru Beogradskog sajma predstaviće se najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, hoteli, turistički centri, vazduhoplovne kompanije, međunarodni tur-operatori, koji će promovisati najnovije trendove i zbivanja u međunarodnoj turističkoj industriji, nove koncepte i mogućnosti za putovanja, kao i perspektive u razvoju turističkog biznisa.

Sajam turizma
Sajam turizma / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Po ekskluzivnim sajamskim cenama, premijerno će biti predstavljena first minute ponuda i paketi sa mnoštvom pogodnosti. Sajam će predstaviti primamljive mogućnosti za odmor u letnjoj sezoni, ali i zimski odmor i relaksaciju u planinskim ski centrima, banjama i uvek aktuelne spa vikende ili egzotične, daleke destinacije, omladinski turizam, city break ponudu i odlazak na kongresna dešavanja.

Očekuje se veliki broj izlagača, ali i novih destinacija, kao i prethodnih godina.

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Egipat, zemlja koja prepoznatljivom ponudom privlači posetioce iz celog sveta. U sajamskom nastupu u hali 1 Beogradskog sajma na 200 m2 u fokusu koncepta njihovog nastupa biće nekoliko turističkih aduta: brojne destinacije na Crvenom moru, ronjenje u Šarm El Šeiku, raznolika i ukusna gastronomska ponuda, kao i otvaranje novog muzeja u blizini piramida.

Sajam turizma
Sajam turizma / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Srbija, zemlja domaćin Sajma turizma, na sajmu će predstaviti ponudu domaćih prirodnih lepota i znamenitosti, uzbudljivih gradova, kapacitete hotela i odmarališta, turističkih centara, kao i raznovrsne sadržaje za odmor, zabavu, zdravstveni oporavak, sport, rekreaciju i avanturu, koje su deo turističkih aduta kojima Srbija pleni na globalnom turističkom tržištu.

Pored Sajma turizma posetioci mogu da očekuju i prateće manifestacije: 11. Međunarodni sajam vina BeoWine, 16. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA i 16. Sajam suvenira "Vidi Srbiju".

Čist vazduh i netaknuta priroda: Rudnik do kraja godine dobija vizitorski centar!

Čist vazduh i netaknuta priroda: Rudnik do kraja godine dobija vizitorski centar!

PRIBOJ SE DIŽE IZ PEPELA: Stiže nemački investitor, radna mesta za 400 ljudi!

PRIBOJ SE DIŽE IZ PEPELA: Stiže nemački investitor, radna mesta za 400 ljudi!

DEFINITIVNO KRAJ! Evo kad će benzinci i dizelaši biti izbačeni iz upotrebe

DEFINITIVNO KRAJ! Evo kad će benzinci i dizelaši biti izbačeni iz upotrebe

Sedam dana zimovanja 9.000, a ski pas 250 dinara! Odmor na ovoj srpskoj planini neće mnogo stanjiti vaš novčanik

Sedam dana zimovanja 9.000, a ski pas 250 dinara! Odmor na ovoj srpskoj planini neće mnogo stanjiti vaš novčanik

VIJADUKT I TUNEL SKORO ZAVRŠENI! Odmiču radovi na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad

VIJADUKT I TUNEL SKORO ZAVRŠENI! Odmiču radovi na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad

 

Piše:
Srbija Danas
20.02.2020. 13:05