fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Vučić na polaganju kamena temeljca fabrike "Mint": Ovo je prekretnica za Loznicu, hvala Kini

Foto: Printscreen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na polaganju temeljca za fabirku "Mint"u Loznici.

U Loznici je danas položen kamen temeljac za pogon kompanije "Mint", iz sektora automobilske industrije, u koju bi, prema ranijim najavama trebalo da bude uloženo 100 miliona evra i zaposleno 1.000 radnika.  Svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- I danas ste mogli da vidite koliko su Kinezi ozbiljan i disciplinovan narod i koliko od njih možemo da naučimo. Ovaj fabrika je ključna za opstanak, ali i za dalji razvoj Loznice i Podrinja. Ranije je sve uništavano i razarano. Prvi put sada dovodimo nove investitore i svidelo se to nekom ili ne, to je tačno - rekao je predsednik i dodao da se nada da ovo predstavlja prekretnicu u Loznici:

- Do sada smo dali 6,2 miliona za infrastrukturne projekte u ovom gradu - kazao je on.

- Proizvodiće sve aliminijumske delove za automobile između ostalog i za Folksvagen, a ja se nadam da će to njima značiti. Očekujem susret sa Si Đinpingom 25. aprila i uvek i mnogo toga naučim od predsednika Kine i to uvek bude dalji podsticaj pre svega politici ekonomskog razvoja naše zemlje i ja sam na tome posebno zahvalan Kini i to prijateljstvo između nas i njih je čelično - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Rade Prelić

- Nedaleko odavde imamo jadarit i mnogima to ništa ne znači, ali tu su Kinezi već ušli u pregovore sa Rio Tintom te se nadam da će uspeti da izvuku nešto. Hoću vama gospodine Vong da se zahvalim na ogromnom angažmanu jer ste izabralai Srbiju i Loznicu. Mi smo birali između Loznice i Kraljeva. Gospodine Vong molim vas da razmislite o još ulaganja u Srbiju - rekao je šef države na polaganju kamena temeljca i zahvalio svima koji su došli da prisustvuju.

- Hvala što ste došli i pokazali svoje interesovanje da budete ovde i da budete prisutni. Hvala vam na gostoprimstvu, živela Loznica, živela Srbija - rekao je predsednik Vučić.

Pitanja novinara

Nakon polaganja kamena temeljca za fabriku "Mint" predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim temama:

Suficit u budžetu

- I svetska banka i MMF su zadovoljni onim što Srbija radi. Naša zemlja je jedna od retkih u Evropi koja 4 godine za redom ima suficit, odnosno višak u kasi, u svom budžetu i to znači odgovoran odnos prema finansijama. Znate, kada hoćete da se trkate za jedan Folksvagen sa jačim državama onda nemate drugo rešenje nego da radite više.

Pitanje Kosova

Predsednik Srbije kaže da ga ne plaši upozorenje Britanaca u vezi sa Kosovom, ali da ga plaši situacija.

- Plaši me ono što se zbiva na Kosovu i Metohiji, kao i svakog odgovornog čoveka, a ne kao najodgovornijeg čoveka koji se time bavi  - rekao je Vučić i dodao da misli da je daleko povlačenje taksi prema robi iz centralne Srbije.

- Njih na zanima šta kažu Nemci, već samo Amerikanci. Njihova izjava u 21. veku da su uveli takse kako bi naštetili Srbiji mi je neverovatna. Pa mi tako nešto da kažemo odmah bi nas osudili - rekao je predsednik u Loznici.

Afera "Švajcarci"

- Moje je da radim posao i da razgovaram sa ljudima. Mislim da je važno da se prinudna naplata odmah obustavi. Moramo sa bankama i udruženjima da nastavimo razgovor da vidimo kako da tu državnu aferu i nebrigu nekdašnjih državnika prema našim građanima ostavimo iza sebe.

Film o Jeremiću

- Nisam pogledao film, ali znam da se time bavimo jedan od svetski poznatih istraživačkih novinara, a niko od naših. Pogledaću - rekao je predsednik.

Podsetimo, tokom posete Loznici, u okviru kampanje "Budućnost Srbija", predsednik Vučić izjavio je da dolazak kompanije "Mint" u Loznicu znači veliku stvar i pomoć ljudima u Podrinju. U oktobru prošle godine, ministar privrede Goran Knežević potpisao je u ime Vlade Srbije okvirni sporazum, kojim se predviđa otvranje novog pogona te frabike u Loznici. 

Loznica
Tanjug/​Rade Prelić

Kako je tada saopšteno iz Ministarstva privrede, kompanija "Mint automotiv Jurop" se sporazumom opredelila da u novi pogon u Loznici, gde ce proizvoditi aluminijumske krovne nosače, obloge za vozila, aluminijumske okvire za vrata i akumulatore, uloži 100 miliona evra i zaposli 1.000 radnika. 

Investicija će, navedeno je, biti realizovana u više faza. 

PALA ODLUKA: Vrhovni kasacioni sud zauzeo stav o kreditima u švajcarcima! Čeka se saopštenje

PALA ODLUKA: Vrhovni kasacioni sud zauzeo stav o kreditima u švajcarcima! Čeka se saopštenje

BMW ZA 8.000 DINARA, KRAJSLER ZA 2.000 EVRA : Prilika da za male pare kupite skupocenu robu

BMW ZA 8.000 DINARA, KRAJSLER ZA 2.000 EVRA : Prilika da za male pare kupite skupocenu robu

DOMAĆINSTVA U SRBIJI ŽIVE U PROSEKU OD 63.743 DINARA MESEČNO: Na ove stvari se troši najviše novca!

DOMAĆINSTVA U SRBIJI ŽIVE U PROSEKU OD 63.743 DINARA MESEČNO: Na ove stvari se troši najviše novca!

"Mint automotiv Jurop", kao i "Cirplan Limited" deo su "Mint grupacije" sa sedištem u Kini i jedan je od vodećih svetskih dobavljača u projektovanju, proizvodnji i prodaji strukturnih delova, obloga i dekorativnih delova putničkih vozila. "Mint grupacija" ima proizvodnju na više od 30 lokacija u Kini, zatim na Tajlandu i u Meksiku. 

Loznica
Tanjug/​Rade Prelić

U oktobru prošle godine sa predstavnicima kompanije "Mint" razgovarao i predsednik Vučić, poručujući im da će u Srbiji imati najbolje uslove, jer je cilj da se vrati život u Zapadnu Srbiju. Predstavnici kompanije tada su obavestili predsednika i o njihovom planu da godišnje pošalju 300 dece iz Loznice na školovanje i usavršavanje u Kinu.

Kompanija "Mint" svojim proizvodima snabdeva glavne proizvođače automobila koji imaju više od 80 odsto udela na globalnom tržištu, a izvozi u Australiju, Evropu, Severnu Ameriku, Japan i jugoistočnu Aziju.

+ Pošalji komentar 14 Pogledaj sve komentare
Goran's picture

Goran

Tako se ućutkuju nasilnici.. Nova radna mesta!! idemo dalje..

1 | 1
Mirjana's picture

Mirjana

Rad je baza zivota svakog gradjanina i drzave u celini!

1 | 1
Vučić na polaganju kamena temeljca fabrike "Mint": Ovo je pr's picture

Vučić na polaganju kamena temeljca fabrike "Mint": Ovo je pr

Ovo je veoma važna investicija koja će obezbediti bolju budućnost građanima Loznice i okoline.

1 | 1
Ema's picture

Ema

Sve je vise radnih mesta, bravo!!!!

1 | 1
loki's picture

loki

Najvažnije je da se otvaraju fabrike i da ima posla za naše ljude...

1 | 1
Sara's picture

Sara

Presednik Vučić dovodi u svaki grad investitore gradeći nove fabrike smanjujući nezaposlenost.

1 | 0
Sanja's picture

Sanja

Lepo je sto ce veliki broj ljudi dobiti posao.

1 | 0
Lela's picture

Lela

To je narodu potrebno,nova radna mesta! Bravo!

0 | 0
Vera's picture

Vera

Svaka fabrika i svako radno mesto je uspeh za Srbiju.

0 | 1
Milkica's picture

Milkica

Hvala nasim prijateljima kinezima.

0 | 1
Sanja's picture

Sanja

Hvala našoj braći Kinezima na investicijama

0 | 1
Jasmina's picture

Jasmina

Koja vest može danas da bude lepša za Srbiju i njene građane od otvaranja dve velike fabrike u Zrenjaninu i Loznici i to u samo tri dana razmaka. To je ono što nas podiže ekonomski i strateški a sve zahvaljujući predsedniku Vučiću i Vladi Srbije.

0 | 1
Natasa's picture

Natasa

Bravo! Sa predsednikom Vučićem idemo napred sigurnim koracima!

0 | 1
Sanja's picture

Sanja

Ova fabrika ce imati veliki znacaj za Loznicu i okolinu.

0 | 1

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd