clear sky
10°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Vučić obišao radove na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta: Do Novog Sada za pola sata, do Beča četiri (VIDEO)

21.04.2020. 11:27 21:21
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Instagram/PrintScreen/buducnostsrbijeav
Vlada Srbije je juče u okviru novih mera pozvala poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas radove na izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta.

ROKOVI ĆE BITI NADOKNAĐENI: Srpski građevinari nastavljaju sa radom PUNOM PAROM

ROKOVI ĆE BITI NADOKNAĐENI: Srpski građevinari nastavljaju sa radom PUNOM PAROM

Lepe vesti za poljoprivrednike u Srbiji: Na raspolaganju su im POVOLJNI DINARSKI KREDITI, kamata samo JEDAN ODSTO

Lepe vesti za poljoprivrednike u Srbiji: Na raspolaganju su im POVOLJNI DINARSKI KREDITI, kamata samo JEDAN ODSTO

BRNABIĆ DONOSI OHRABRUJUĆE VESTI: Ovo je bitka koju privodimo kraju, ali moramo biti JAKO OPREZNI

BRNABIĆ DONOSI OHRABRUJUĆE VESTI: Ovo je bitka koju privodimo kraju, ali moramo biti JAKO OPREZNI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta. 

- Tunel izgleda fantastično i pogled sa ovog mosta biće možda lepši od pogleda sa mosta "Vrla". U septembru/oktobru sledeće godine, ako sam dobro razumeo idemo vozom od Beograda do Novog Sada za pola sata - kaže Vučić obilazeći rusko gradilište kod Čortanovaca i dodao:

- Ovo je bukvalno svemir u odnosu na ono što smo imali. Klasa iznad! Pogodila nas je pandemija, ali je moja molba bila da gradimo brzu prugu Beograd-Niš. Videćemo šta ćemo sa tim, ugovor je spreman, ali pare još nisu, obavestićemo vas kad nađemo pare. Radovi se obavljaju i pre roka i sigurno je da ćemo za godinu i pet meseci moći da stižemo od Beograda do Novog Sada za 25 minuta, pola sata - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije zahvalio se svima na veličanstvenom radu, čiji će rezultati ostati zabeleženi u istoriji.

- Mi ovde gradimo budućnost koja će ostati zapisana u istoriji. Ulažemo ogroman novac za najmodernije pruge sa prosečnom brzinom od 200km/h. I preko ovog vijadukta sa pogledom na Dunav i Frušku Goru nećemo morati da usporavamo, pa ćemo se i tu kretati istom brzinom - kaže Vučić.

Predsednik je dodao da se Srbija nije odrekla nijednog važnog infrastrukturnog projekta i da za njih ima novca. Podseća na potonuće cene nafte i ističe da je to dokaz da niko u svetu neće znati šta nas čeka.

- Mi smo spremni, i mi molimo ljude da budu spremni za rad. Čini mi se da smo se navikli na manji obim posla, manje odgovornosti, ali moramo brzo da se prebacicmo i pokažemo da možemo da radimo više - rekao je Vučić.

Kilometar i sto je dug tunel i Vučić kaže da je prelepo to što se direktno iz njega izlazi na vijadukt.

- Još samo malo strpljenja i u oktobru 2021. stizaćemo do Novog Sada za 25 minuta. Iz Beograda za to vreme ne može ni da se izađe! Hvala na posvećenosti - kaže Vučić.

Vučić: Sa Mađarima imamo odličnu saradnju

Predsednik Srbije objasnio je da je ovde osam radnika bilo zaraženo, da je jedan juče otpušten sa Sajma i da su svi u dobrom stanju. Odgovarajući na pitanje novinara o razgovorima sa Viktorom Orbanu o izgradnji brze pruge, Vučić kaže da neće biti kašnjenja i da je o tome bilo govora sa Orbanom.

- Sa Mađarskom imamo odličnu saradnju, oni su nam iskreni prijatelji i imali su razumevanja u svakoj teškoj situaciji. I unutar EU govorili su u superlativu o pravima manjina - rekao je Vučić. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Orban je, kaže, ubrzao procedure u Mađarskoj, a naš je posao da se izgradi pruga do Subotice.

- Kada budemo imali prugu do Budimpešte, do Beča ćemo stizati za 4 sata - rekao je predsednik.

Novi Sad nije žarište koronavirusa

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u Novom Sadu, kaže da je u ovom gradu najniži procenat zaraženih. 

- Ovde je gotovo ugašeno epidemiološko žarište, ali moramo da budemo oprezni - kaže Vučić.

Govoreći o dve multinacionalne kompanije za koje je najavljeno da će doći u Novi Sad, kaže da je greška što su Miloš Vučević i on ovo najavili i da uskoro sledi najava jedne od najvećih investicija u Srbiji, a biće vezana za Novi Sad. Epidemija je, kaže, pod kontrolom u Beogradu, kao i u Nišu. I u Aleksincu je danas situacija znatno bolja.

Predsednik Srbije: Vodimo ozbiljnu politiku, ne obazirem se na komentare

Komentrišući pojedine ocene da su mere Vlasti populističke, iako se pozivaju na struku, Vučić kaže  da, kada se radi ozbiljan i odgovoran posao, teško je ugoditi ljudima.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

- Kada je bilo neizvesno da li ćemo sačuvati živote, bile su napadane mere. Tražili su vanredno stanje, a onda su njegovo uvođenje kritikovali. Tako je i sa parlamentom. Bunili su se oni koji uzimaju novac, iako ne rade. Za mene je važno da smo uradili veliki posao i da svakog dana imamo manje ljudi na respiratorima, kao i da imamo sve manji procenat zaraženih, a sve više testiranih - kaže Vučić.

Vučić najavio: Na leto se analizira kolektivni imunitet

utra počinje da radi "Vatreno oko", pa će se brojke jasno videti u četvrtak, kaže predsednik. Podseća da će se na leto analizirati kolektivni imunitet i da će se prikupljakti krvna plazma kako bismo bili spremni.

- Danas u apoteke ide 4 miliona rukavica, 4 miliona maska i dajemo cene dvostruko niže od nabavnih. Gledamo da sve proizvedemo mi, kao što smo uspeli sa hlorikinom, alkoholom... Pokušaćemo da napravimo proizvoljnu liniju za globulin i da budemo spremni za novi udar kovida na jesen ili zimu - kaže Vučić.

Podseća da je pokrenuta proizvodnja maski (96.000 dnevno), a da se radi na tome da u magacinima imamo 50 miliona maski u zalihama.

Vučić: Našli smo rešenje da proizvodimo hlorokin

Govoreći o hlorokinu i tome da on "nema efekta jer ga je proizvela Vučićeva vlada", predsednik kaže da zna ono što mu kažu lekari.

- Rekli su mi da je efikasan i našli smo rešenje da ga proizvodimo. Nastavićemo da ga proizvodimo, napravićemo rezerve, a priče nadrilekarstva me ne zanimaju. Svi nešto bolje znaju od nasjtručnijih na svetu - kaže Vučić. 

Kaže da je Srbija i pre imala hlorokin, ali ne u tolikim količinama.  Govoreći o padu cene nafte, Vučić kaže da je ovo pitanje opstanka ekonomije i da su ujedno pali svi indeksi.

- Ako američka ekonomija ima problem, imaće ceo svet, kao i mi. Koliko će ovo trajati, ostaje da vidimo. Videćemo šta će biti narednog meseca i ovo je najteža situacija u prethodnih skoro 40 godina. Videćemo kojom brzinom će se razvijati avio i auto industrija, a u odnosu na nemačku auto industriju, razvijaće se i naša. Mi se zato radujemo da se oporave što pre - kaže Vučić.

Predsednik Srbije: Nakon ukidanja vanrednog stanja pričaću o političkim protivnicima

Predsednik je rekao da o političkim protivnicima neće govoriti do ukidanja vanrednog stanja.

- Nije da se nisam uželeo, ali sačekaću ukidanje varednog stanja, a onda ćemo da se osvrnemo na sve dotad - kaže predsednik.

Ističe da Srbija gotovo nije ukidala nikakve slobode, iako za to vanredno stanje i služi.

- Uveli smo vanredno stanje kako bismo uveli mere socijalnog distanciranja. I neka pojedinci iz NVO govore šta god žele, a narod sve dobro razume. Mi relaksiramo mere jer, da imamo 305 zaraženih, ali više testiranih i znatno manji broj teških slučajeva - kaže Vučić.

Ambasador Rusije: Sledeće godine idemo vozom iz Beograda do Novog Sada

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je puno nade i vere da će se sledeće godine od Beograda ići vozom do Novog Sada.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Ovaj projekat je dokaz odlične saradnje, pa i u najtežim uslovima pandemije. Bolest nije zaobišla ni ekipu ruskih i srpskih stručnjaka, ali podvlačimo njihovu stručnost i predanost, pa su nastavili svoj rad bez obzira na rizik. Hvala predsedniku i ministarstvu, imali smo i imaćemo uvek odličnu saradnju sa srpskom stranom. Osim ovog projekta, nastavljena je i realizacija drugih - rekao je ambasador.

 

Radovi na pruzi Stara Pazova-Novi Sad

Vučić obilazi deonicu Stara Pazova - Novi Sad, najavila je Pres služba predsednika Republike.

Vučić je pre par dana i sam najavio da će u utorak obići rusko gradilište kod Čortanovca, na brzoj pruzi Beograd - Budimpešta.

Radovi na izgradnji tunela i vijadukta "Čortanovci" deo su projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd - Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra. Pruga će biti za brzinu vozova do 200 kilometara na čas.

Ruske železnice su već postavile 35 kilometara trase, a u toku su radovi na izgradnji dvokolosecnog vijadukta "Čortanovci" koji je najinteresantniji objekat na trasi. Vijadukt je dužine tri kilometra, a realizovano je više od 90 odsto radova.

Ukupna dužina obe tunelske cevi "Čortanovci" je 2.242,5 m, a početkom aprila je završeno probijanje desne cevi dužine 1.086,5 metara. Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa stane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama nacionalnog parka Fruška gora.

Vrednost radova na izgradnji tunela i vijadukta "Čortanovci", koji se finansira iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice, iznosi 337,6 miliona dolara.Radovi su počeli u avgustu 2017. godine.

Direktor RŽD Internešnel u Srbiji Mansurbek Sultanov je početkom aprila najavio da će cela deonica od Stare Pazove do Novog Sada biti završena u predviđenom roku, odnosno do novembra 2021. godine. Inače, kineske firme su angažovane na izgradnji na preostale dve deonice brze pruge kroz Srbiju, od Beograda do Stare Pazove i od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

Građevinari počeli sa radom

Vlada Srbije je juče u okviru novih mera pozvala poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu upravo od danas.

 

Piše:
Srbija Danas
21.04.2020. 11:27 21:21