fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ SA BIZNIS FORUMA: Prosečna plata u martu će biti 395 evra

Foto: Tanjug/Rade Prelić
U poslednje dve godine napredovala za 44 mesta na Duing biznis listi Svetske banke

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da u ovoj godini očekuje napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke za još deset do 15 mesta.

Sumiranje prvog dana Kopaonik biznis foruma: Srbija je na dobrom putu

Vučić je, u obraćanju na 24. Kopaonik biznis forumu, rekao da je to zasluga reformi koje su počele posle 2014. i najtežih poplava koje su zadesile Srbiju u njenoj istoriji.

Pre toga, od 2008. do 2012. porastao je javni dug sa 28 na 56 odsto, što je moralo da bude zaustavljeno.

DŽEJMS RUF SA BIZNIS FORUMA: Najveći uspeh Srbije je smanjenje nezaposlenosti

Kako je objasnio taj preokret koji, kako kaže, mnogi nisu očekivali, učinjen je donošenjem važnih zakona, poput Zakona o radu, ali i drugim teškom i nepopularnim merama koje su doprinele fiskalnoj stabilizaciji zemlje.

Prema njegovim rečima, javnost je bila protiv tih teških mera, a oni koji su znali da one moraju da se sprovodu, uglavnom su ćutali, sklanjali se i puštali nekog drugog da taj teret preuzme na sebe.

On je podsetio da je Srbija, zahvaljujući tim potezima, u poslednje dve godine napredovala za 44 mesta na Duing biznis listi Svetske banke.

Premijer Vučić izjavio je  da očekuje dodatni priliv stranih investicija u Srbiju, ali da je za to potrebna i politička stabilnost u regionu.

- Potrebna nam je ne samo unutrašnja politička stabilnost, već i u regionu i daćemo sve od sebe, koliko je do nas, da to bude obezbeđeno - rekao je Vučić na Kopaonik biznis forumu.

To je, kako je rekao, veoma važna stvar i uslov za sve drugo što država želi i može da postigne.

- Ne pričaju na zapadu da je kriza u Makedoniji, nego da je kriza na Balkanu. Ne odgovara nam nijedno trvenje na Balkanu i zato je važno da očuvamo mir i stabilnost - poručio je Vučić.

Zato će, dodao je, i otići u Sarajevo, gde će učestvovati na sastanku premijera država Zapadnog Balkana, iako mu posle poslednjih trzavica zbog revizije tužbe za genocid, to nije prijatno.

- Ali računam da je bolje da razgovaramo sto godina sa nekim nego da ulazite u sukobe - kazao je Vučić.

Očekuje nas povećanje plata i penzija

On je istakao da će biti povećanja plata i penzija, da će se krenuti i u smanjenje opterećenja na zarade, ali da će se ići u to oprezno kako se ne bi remetila finansijska stabilnost.

- Ne obećavam da će biti dramatično (smanjenje) kako mnogi misle, ali ćemo u to krenuti, rekao je Vučić i dodao da će se pokušati da se iz sive i crne zone poslovanja ljudi prebace u belu zonu i da se time još podstakne zapošljavanje.

Kako je rekao, očekuje da stopa nezaposlenosti do kraja 2018. godine bude na nivou EU od 10,5 odsto.

U martu će, prema njegovim rečima, prosečna plata biti oko 395 evra, što je rezultat povećanja plata u javnom sektoru, kao i minimalne zarade za 345.000 ljudi.

- Smanjićemo poreska opterećenja na zarade da bismo imali još bolji ambijent, naglasio je Vučić.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd