fbpx
Skip to main content
Beograd

Veći roditeljski dodatak, povraćaj bebi PDV-a, bolji položaj sezonaca... Sve novine koje donosi JUL

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Pročitajte najvažnije novine:

Dugo najavljivani Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom napokon stupa na snagu 1. jula, a nekako se potrefilo da će ovaj mesec biti ključni i za brojne druge izmene koje nas očekuju.

Pogledajte najvažnije novine:

Povećanje roditeljskog dodatka

Roditelji će od 1. jula 2018. godine za prvo dete jednokratno dobijati 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Porodica u šetnji
Foto: Profimedia

Uslov je da su deca redovno vakcinisana i da redovno pohađaju predškolski program u vrtićima i nastavu u školama. Takođe, deca rođena od 1. julа 2018. godine i kаsnije dobijaće mesečni iznos od 5.000 dinara za nabavku bebi opreme.

Povraćaj bebi PDV-a

Naredni rok za predaju zahteva za refundaciju PDV za hranu i opremu biće od 2. do 16. jula. Pravo na refundaciju PDV-a imaju roditelji beba rođenih zaključno sa 30. junom 2018. godine. Ovo pravo roditelji mogu da iskoriste do detetove druge godine.

beba i tata
Foto: Profimedia

Pravo na refundaciju PDV-a može se ostvariti do iznosa od 77.279 dinara, u prvoj godini starosti do 44.159, a u drugoj do 33.119 dinara. Uslov je da roditelj ima godišnje prihode manje od 1.059.839 dinara, i ukupnu imovinu manju od 25.833.585 dinara.

Detalji tehnički pregledi

Novi pravilnik o tehničkim pregledima predviđa fotografisanje vozila na liniji tehničkog pregleda. Od sada će se tokom pregleda praviti pet fotografija, što je prelazno rešenje, a u naredne tri godine biće napravljen i video-zapis.

tehnički pregled
tehnički pregled
Foto: Profimedia

Vlasnici tehničkih pregleda neće smeti da gledaju kroz prste kako ne bi izgubili licencu. Ove kontrole nisu toliko strože u odnosu na ranije, a ono što je bitno je dužina trajanja tehničkog pregleda, minimum 30 minuta.

Bolji položaj sezonaca

Novim zakonom ograničava se period na koji poslodavac može da angažuje sezonskog radnika na najviše 180 dana u toku godine i za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje.

maline
Foto: Profimedia

Važno je napomenuti da se za vreme obavljanja sezonskih poslova radnik ne briše iz evidencije nezaposlenih, niti mu se obustavlja isplata novčane naknade NSZ koju je ostvario za vreme privremene nezaposlenosti. Novčana naknada za rad sezonskom radniku obračunava se i isplaćuje po radnom času, najmanje u iznosu minimalne cene rada.

Lakše do upisa u katastar

Kupci stanova više neće morati sami da se bave rešavanjem upisa svojih novih nepokretnosti, jer od 1. jula počinje upis po službenoj dužnosti i umesto kupaca to će raditi notari. Zakon o katastru, međutim, ne ukida mogućnost da građani sami ili preko svojih punomoćnika i dalje traže da se upišu u katastar, naročito ako sumnjaju da će nadlezni biti sporiji.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
18 Beograd