fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

Velika čast za Srbiju: Brnabić zatvara Njujoršku berzu

Foto: Profimedia
Njujoršku berzu posetio je veliki broj svetskih lidera i političara

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić imaće sutra privilegiju da, tradicionalnim udarcem u zvono, zatvori Njujoršku berzu.

Nakon toga Brnabić će se sastati sa Stejsi Kaningham, predsednicom Njujorške berze, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Kaningham je u maju ove godine, postavljena na čelo kao prva žena, predsednica Njujorške berze, još od njenog osnivanja pre 226 godina.

Na Njujorškoj berzi svakog dana, još od kraja 19. veka, zvonom označavaju početak i kraj rada berze. Zvono kao signal za otvaranje i zatvaranje berze uvedeno je 1903. godine.

Njujorška berza je 1995. godine uvela tradiciju redovnog pozivanja visokih zvanica koji imaju čast da označe početak i kraj rada berze, udarcem u zvono: političara, poznatih ličnosti, biznismena, kao i predstavnika međunarodnih organizacija i građani.

Berza
Foto: Profimedia

Poslednji koji su imali čast da zatvore Njujoršku berzu, bili su menadžment i gosti kompanije Koka-Kola, u petak, 20. jula, a među poznatima koju su kao specijalni gosti zatvorili berzu bili su i Novak Đoković, nekadašnji generalni sekretar UN Ban Ki-mun, rukovodstvo i partneri NASA, košarkaška zvezda Majkl Džordan, dizajner Ralf Loren, i drugi.

Njujoršku berzu posetio je veliki broj svetskih lidera i političara, među kojima i Nelson Mandela, Kofi Anan, nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder, irski premijer Leo Varadkar, nekadašnji kineski premijer Ven Đibao, i drugi.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
16 Beograd