fbpx
Skip to main content
poljoprivreda

VELIKA POMOĆ ZA MLADE NA SELU: Novi Sad odvaja veliki deo novca za poljoprivrednike, posebna pažnja jednom sektoru

Stopa nezaposlenosti u seoskim sredinama je vrlo visoka

Podrška poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Novog Sada proteklih godina postepeno i konstantno raste, tako da je za ostvarivanje različitih podsticajnih mera u ovogodišnjem gradskom budžetu planirano ukupno 52 miliona dinara što je za pet miliona više nego lane.

Najveći deo tog iznosa, odnosno 22 miliona dinara biće usmereno na podršku mladima u ruralnim područjima, kako bi oni bili dodatno motivisani da žive i rade na selu, odnosno da otvaraju nova radna mesta za sebe i članove svojih porodica.

SRBIJA JOŠ UVEK OTPLAĆUJE DUGOVE DAVNIH VREMENA: Titovi krediti došli na naplatu, njegovo baškarenje plaćaju građani

SRBIJA JOŠ UVEK OTPLAĆUJE DUGOVE DAVNIH VREMENA: Titovi krediti došli na naplatu, njegovo baškarenje plaćaju građani

NE SKAČU SAMO CENE STANOVA: U Petrovaradinu prava pomama za industrijskim zemljištem, hektar i 1,3 MILIONA EVRA

NE SKAČU SAMO CENE STANOVA: U Petrovaradinu prava pomama za industrijskim zemljištem, hektar i 1,3 MILIONA EVRA

LUDA PLANETA: Francuski vinar patentirao vino posvećeno kovidu 19, etiketa je "posebna priča"

LUDA PLANETA: Francuski vinar patentirao vino posvećeno kovidu 19, etiketa je "posebna priča"

Stopa nezaposlenosti u seoskim sredinama je vrlo visoka, a više od trećine nezaposlenih čine mlađi od 30 godina - napominju predlagači ovih mera agrarne podrške, uz napomenu da je samozapošljavanje i zapošljavanje mladih u ruralnim područjima jedan od ključnih ciljeva tog vida podrške.

Finansijski podsticaji, koji će u toku godine biti raspodeljeni putem odgovarajućeg konkursa, trebalo bi da omoguće pokretanje sopstvene proizvodnje, izgradnju objekata, nabavku mašina i opreme i druge pogodnosti.

Finansiranje udruženja

Za sufinansiranje aktivnosti brojnih poljoprivrednih udruženja na području Novog Sada biće izdvojeno ukupno 8,5 miliona dinara. Najaktivnija su Udruženje proizvođača i prerađivača kupusa "Futoški kupus" i Društvo pčelara "Jovan Živanović".

Bespovratna sredstva po tom konkursu iznose 90 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije, a lane su tako bila korišćena za unapređenja u proizvodnji voća, grožđa, povrća i cveća.

- Iznos po ovoj konkursnoj prijavi ne može da bude veći od 1,2 miliona dinara, bez PDV-a - preciziraju u Gradskoj upravi za privredu.

Grad će nastaviti da podržava razvoj i unapređenje organske biljne proizvodnje, koja je trenutno zastupljena na ukupno 55,9 hektara. Za tu namenu planiran je iznos od 5,5 miliona dinara, odnosno za 500.000 više nego u lanjskom budžetu.

Proizvođači će u narednom periodu moći da konkurišu i za podsticaje radi podizanja konkurentnosti dodavanjem vrednosti proizvodu kroz preradu, uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane organskih i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, a deo budžetskih podsticaja predviđen je i za stimulisanje poljoprivrednika da osiguravaju svoje useve odnosno proizvode od različitih rizika, poput vremenskih nepogoda.

Predlog programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju naći će se na dnevnom redu predstojeće sednice Skupštine grada, u petak 12. marta.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd