Skip to main content
Most Gazela

Velike promene na Gazeli: U toku završni radovi na toplovodu, unapređenje na sistemu daljinskog grejanja

Foto: Profimedia
Rok za završetak radova je 17. septembar

Radovi na magistralnom toplovodu na konstrukciji mosta "Gazela" su u završnoj fazi.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević kaže da će za građane omogućiti kvalitetnije i efikasnije grejanje, ali i gašenje još nekoliko kotlarnica na mazut i ugalj.

nikola-nikodijevic
Nikola Nikodijević
Foto: Srbija Danas

Nikodijević je rekao da su radovi na tom magistralnom toplodalekovodu toplane "Novi Beograd" jedan od najvećih investicionih projekata "Beogradskih elektrana". 

- Novi toplovod je mnogo većeg kapaciteta i energetske efikasnosti - rekao je Nikodijević i dodao da će omogućiti toplotnu energiju za dva miliona metara kvadratnih sa druge strane obale. 

Rok za završetak radova je 17. septembar, do sada je završeno 95 odsto posla na zameni toplovodne mreže koja ide ispod mosta Gazela u dužini od 1.700 metara, a projekat je finansiran iz kredita Nemačke razvojne banke KfW od oko 420 miliona dinara. 

- Postojeći toplovod koji smo zamenili bio je star više od 30 godina i nije ispunjavao standarde kakve danas zahtevamo kada radimo i investiramo u "Beogradskim elektranama" - kaže Nikodijević.

radnik u Toplani
radnik u Toplani
Foto: Profimedia/ilustracija

 Ističe da su brojni benefiti od tog projekta, među kojima su efikasnije grejanje za građane i veći broj krajnjih korisnika će moći da se priključi. 

Kaže da će projekat omogućiti da se sa desne strane od autoputa prema Prokopu, BIP-u, Senjaku i Partizanovom stadionu ugase postojeće kotlarnice na mazut i ugalj, što je, navodi, u skladu sa strategije da se do 2021. ugase sve kotlarnice u gradu, s ozbirom da su one ekološki neprihvatljive. 

- Završetkom ovog magstralnog toplovoda moći ćemo da još cetiri centrale privežemo na jedan sistem, što će nam omogućiti da u trenutku kada imamo havarije i kvarove brže i efikasnije intervenišemo kako bi građani što manje osetili posledice tih havarija - navodi Nikodijević. 

Naveo je da se projekat radi po strogim pravilima Nemačke razvojne banke KfW, te izrazio zadovoljstvo što su na tenderu, po strogim uslovima, pobedile domaće firme - konzorcijum od tri domaća izvođača. 

"Sova" poletela sa aerodroma u Pančevu: Posle 30 godina prvi, novi avion Utve (VIDEO)

Sa leve strane od Gazele se nalazi gradilište Beograda na vodi, a Nikodijević kaže da će i taj projekat čija je izgradnja u punom jeku, moći da bude priključen na magistralni toplovod. 

- U poslednjih šest, sedam godina umnogome smo unapredili sistem daljinskog grejanja. Građani nam priznaju da je od komunalnih usluga, grejanje sigurno jedna od najvboljih, trudićemo se da u budućnosti održimo nivo koji smo imali do sada - poručio je Nikodijević. 

On je obišao radove na toplovodu na konstrukciji Gazele, gde radnici na visini od 15 do 20 metara iznad vode izvode radove. 

Radijator
Foto: Profimedia

Nikodijević je rekao i da je u pitanju veoma komolikovan zahvat koji podrazumeva ne samo rad "Beogradskih elektrana", nego koordinisano delovanje više i republičkih i gradskih ustanova. 

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Goran Aleksić kaže da su radovi na pripremi za predstojeću grejnu sezonu uveliko u jeku i da će sistem biti potpuno spreman 15. oktobra za početak grejne sezone. 

- Radi se po programu koji smo usvojli još krajem prethodne grejne sezone. To je izuzetno veliki obim radova koji se izvode svake godine, a čija je vrednost oko 1,6 milijardi dinara. Istovremeno je u toku niz investicija, kao ova na Gazeli, koje treba da doprinosu da imamo sigurnije, kvalitetnije snabdevanje i da možemo da odgovorimo na sve zahteve naših korisnika - rekao je Aleksić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd