Skip to main content
 • Read more nemačka policija Svet

  ŽESTOKI OKRŠAJ! Teroristički napad u Nemačkoj: Dve osobe ubijene! Teško povređeni policajci!

 • Read more Hašim Tači Info

  "Vojska Kosova" i formalno od 28. novembra? Zamislite šta će Tači raditi kada bude imao 5.000 do zuba naoružanih vojnika?

 • Read more Vladimir Putin Svet

  Putin ZAGRMEO: "Krim je naš"! Volja naroda se ne sme dovesti u pitanje!

 • Read more Crkva Društvo

  DANAS JE TOMINDAN: Ne smete kršiti običaje praznika, jer bi OGANJ OVOG SVECA i ĐAVOLA ODNEO, a ne vas!

 • Read more Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije Ostali sportovi

  SP JAPAN: Srbija u istorijskom FINALU (FOTO)

 • Read more foto VIP

  Jelena Rozga je pre "Magazina" čuvala ovce i jarce, a onda je POSTALA PEVAČICA: Evo i KAKO!

 • Read more Kestenje Zdravlje

  STIGLA JESEN, A SA NJOM I ON! Izvor zdravlja: Plod koji ČUVA srce i bubrege - Leči čak 13 bolesti!

kancelarija

Velike promene: Uvode radnu nedelju od ČETIRI DANA, plate ostaju iste

Foto: Profimedia
Sve zbog veće produktivnosti radnika

Kompanija sa Novog Zelanda želi da uvede četvorodnevnu radnu nedelju, jer se eksperiment koji su sproveli pokazao apsolutno uspešno.

Ova kompanija je saopštila da se test pokazao toliko dobro da planiraju da sada za stalno uvedu radnu nedelju od četiri dana.

Kako navode, svi zaposleni su pokazali veću produktivnost, manji novo stresa i bolju ravnotežu između privatnog i poslovnog života, a sve to zbog jednog manje radnog dana tokom nedelje, pokazuju podaci "Perpetual Guardian". 

Više od 240 zaposlenih bili su plaćeni kao da rade 5 dana u nedelji, za vreme trajanja eksperimenta od početka marta do kraja aprila. Procenu uspešnosti su sproveli spoljni ocenjivači. 

- Ovo je samo teorija, nešto što sam želeo da pokušam, kako bi stvorio bolje okruženje za moj tim - izjavio je izvršni direktor Perpetual Guardian Andrev Barnes.

On je istakao i da se njegov tim pokazao tako da su "izašli iz njegovih najluđih snova". 

Novi Zeland
Novi Zeland
Foto: Profimedia

U sprovedenoj anketi godinu dana ranije, samo 54 odsto zaposlenih je izjavilo da je sposobno da balansira između privatnog i poslovnog. Nakon eksperimenta, taj broj je skočio na 78 odsto. 

Eksperiment je pomogao i da se smanji stepen stresa na poslu za 7 odsto, dok je timski angažman skočio za 20 odsto. 

Kako je rekao jedan od eksperta koji je sprovodio ovaj test, ključ uspeha leži zapravo u činjenici da su zaposleni sami uključeni u ceo proces odlučivanja. 

- Dobili su slobodu da redizajniraju stvari - rekao je on. 

- Ovaj eksperiment bi mogao da posluži kao model i za druga radna mesta koja bi takođe mogla da primene četvorodnevno radno vreme. Na taj način će doći do "revolucionarnog načina rada" - istakao je on. 

Zaposleni su postali produktivniji, manje vrmena su provodili na društvenim mrežama ili na aktivnostima koje se ne odnose na posao. Jedan zaposleni je rekao i da je prestao da gleda mejlove svoje žene tokom radnog vremena, koja se bavi traženjem stana. 

Novi Zeland
Novi Zeland
Foto: Profimedia

Zbog toga je direktor ove kompanije postavio pitanje: "Zašto se ne plaća na osnovu rezultata? Zašto se plaća dan u kancelariji? 

Zaposlenima je ponuđena i još jedna opcija kako bi bili produktivniji, mogli su da stave male zastavice na svoj sto ukoliko ne žele da ih niko uznemirava dok ne završe posao. 

Ovaj eksperiment je naročito važan za Novi Zeland koji važi za mesto koje ima najnižu produktivnost. 

Zbog toga je direktor ove kompanije predložio da se četvorodnevna radna nedelje uvede kao trajna praksa, a dodao je i da bi ovaj primer mogao poslužiti i ostalim zemljama sveta. 

- Dobijate motivisanu, energičnu, stimulisanu, lojalnu radnu snagu - rekao je Barnes i istakao da statistika pokazuje da su njegovi zaposleni ponosni na kompaniju za koju rade.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd