fbpx
Skip to main content
Zastava Crne Gore

VELIKI DEFICIT U BUDŽETU: Crnogorci za prvih devet meseca u minusu više od 300 miliona evra

Foto: Profimedia/ilustracija
Deficit budžeta za prvih devet meseci iznosio je 333,6 miliona evra ili 7,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 80,5 miliona više u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su kazali da su ekonomska kretanja u zemlji i dalje pod uticajem epidemiološke situacije, što za rezultat ima nastavak trenda pada naplate budžetskih prihoda kako u odnosu na prošlu godinu, tako i u odnosu na planirane izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

Vikend koji se ne propušta – Vrhunski fudbal i nikad jači bonus za klađenje (predlozi i tipovi)

Vikend koji se ne propušta – Vrhunski fudbal i nikad jači bonus za klađenje (predlozi i tipovi)

SRBIJA NAJBOLJA U EVROPI? Rast BDP-a u trećem kvartalu iznosiće između minus i plus 0,2 odsto

SRBIJA NAJBOLJA U EVROPI? Rast BDP-a u trećem kvartalu iznosiće između minus i plus 0,2 odsto

VUČIĆ ISTAKAO TRI VAŽNE TAČKE MINIŠENGENA! Radne dozvole, brži carinski rad, pomoć (FOTO/VIDEO)

VUČIĆ ISTAKAO TRI VAŽNE TAČKE MINIŠENGENA! Radne dozvole, brži carinski rad, pomoć (FOTO/VIDEO)

- Na drugoj strani, sprovođenje socio-ekonomskih mera, u cilju ublažavanja negativnih posledica pandemije po građane i privredu, rezultiralo je većom potrošnjom - navodi se u izveštaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih devet meseci.

Prihodi budžeta su u periodu od januara do septembra iznosili 1,17 milijardi evra ili 25,3 odsto procenjenog BDP-a, što je 61,9 miliona ili pet odsto manje u odnosu na planirane izmenama i dopunama Zakona o budžetu.

- U odnosu na plan po rebalansu, najveće negativno odstupanje zabilježeno je kod poreza na dodatu vrednost (PDV) u iznosu od 59,8 miliona evra ili 13,3 odsto, kao i kod akciza u iznosu od 13,7 miliona evra ili 8,3 odsto i to usled značajnog pada turističkog prometa koji je nastavljen i u septembru - naveli su iz Ministarstva.

Kako je rebalansom planirano da će turistička sezona biti na nivou od 60 odsto prošlogodišnje, a plan prihoda po osnovu kategorija koje prvenstveno zavise od prometa postavljen na tom nivou, tako prihodi budžeta od PDV-a i akciza u periodu od januara do septembra bilježe značajno odstupanje u odnosu na plan.

- Pored navedenog, odstupanje je zabeleženo i kod kategorije donacije, jer uplata prve tranše od Evropske unije (EU), kao podrške Crnoj Gori u suzbijanju negativnih efekata koronavirusa, vredne 28 miliona evra, nije izvršena - kazali su iz Ministarstva.

Oni su kazali da se uplata predmetnih donatorskih sredstava očekuje najkasnije do kraja godine.

- U poređenju sa istim periodom prošle godine, ukupni izdaci budžeta veći su 123,2 miliona eura ili devet odsto, usled sprovođenja tri paketa mera usmerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije i pomoć građanima i privredi - zaključuje se u izveštaju.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd