fbpx
Skip to main content
RTB Bor

Veliki uspeh: RTB duplirao prodaju svojih proizvoda na stranom tržištu

Foto: Profimedia/ilustracija
Neto izvoz

RTB Bor je prošle godine u inostranstvo izvezao robu vrednu 205 miliona dolara, što je maltene dvostruko više nego 2016. kada je ukupna prodaja na stranom tržištu iznosila 115 miliona dolara.

Reč je o direktnom i čistom, takozvanom neto izvozu, pošto borska kompanija za proizvodnju bakra, srebra, selena, plavog kamena i sumporne kiseline ne uvozi sirovinu. Ako se tome doda i vrednost bakra isporučenog domaćim prerađivačima, koji je u obliku žice, praha ili trupaca opet završio u inostranstvu, indirektan izvoz RTB-a prošle godine iznosio je 270 miliona dolara RTB.

Bakar
Foto: Profimedia/ilustracija

Proizvodi Rudarsko-topioničarskog basena Bor prodavani su prošle godine u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Turskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Hrvatskoj i Bugarskoj. Vrednost direktno izvezene robe u 2017. bila je 205 miliona dolara, što je skoro dvostruko više nego 2016. godine, kada je ukupan izvoz iznosio 115 miliona dolara. Duplo većem izvozu doprinela je veća proizvodnja u RTB-u Bor, skok cene bakra, ali i konstantna potražnja za ovim metalom iz zemalja u okruženju.

Duplo veći izvoz

Prošle godine je, recimo, u inostranstvu prodato 10.000 tona bakra više nego 2016., a za toliko je porasla i produkcija u RTB-u. Devizni priliv borskoj kompaniji donosi prodaja bakra, srebra, selena, plavog kamena i sumporne kiseline, a najviše para stiže joj od izvoza bakra.

Katoda iz Bora čuvena je po vrhunskom kvalitetu „četiri devetke“ i odlično se prodaje u Hrvatskoj, Turskoj, Nemačkoj, Italiji, Bugarskoj i Poljskoj. Lane je zemljama u okruženju isporučeno 32.200 tona bakra, a RTB Bor je samo po tom osnovu prihodovao 200 miliona dolara.

rudnik
Foto: Profimedia

RTB Bor skoro ništa ne uvozi da bi proizveo robu. Ima sopstvenu sirovinu, čijom se preradom dobijaju bakar, zlato, srebro, platina, paladijum, selen, sumporna kiselina, bakar-sulfat i soli metala. Dakle, reč je o takozvanom neto izvozu na osnovu koga u Srbiju samo ulaze devize, pošto je kupovina rezervnih delova i repromaterijala uračunata i odbijena da bi se dobio čist izvoz i čista para.

U januaru 15,6 miliona dolara

Borski kombinat bakra je u januaru inostranom tržištu isporučio robu vrednu 15,6 miliona dolara, odnosno 12,7 miliona evra. Put Hrvatske, Poljske, Nemačke i Turske otišlo je 2.156 tona bakra, a Englezima je prodato 558 kilograma srebra i 2,7 tona selena. Grcima i Rumunima u januaru je isporučeno oko hiljadu i po tona sumporne kiseline, a Turcima i Poljacima 55 tona bakar-sulfata. Prošle godine RTB Bor je prodajući u inostranstvu srebro, selen, sumpornu kiselinu i plavi kamen zaradio šest miliona dolara.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd