fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

SRPSKI RAJ OPSEDAJU TURISTI: Vučićeva politika daje SJAJNE REZULTATE, svi HRLE U BISER ISTOČNE SRBIJE

Foto: Profimedia/YoutubePrintscreen/RSFranceIDF
Ogroman napredak.

Sokobanja, poznata po prelepoj prirodi i lekovitoj toploj vodi, dugo godina bila je na marginama srpskog turizma zbog političara koji su je vodili. Zahvaljujući podršci Vlade Srbije, resornog ministarstva, ali pre svega politici ravnomernog razvoja predsednika Aleksandra Vučića, realizovane su brojne investicije. Prema rečima Vladimira Milovanovića, predsednika OO SNS Sokobanja i zamenika predsednika Opštine, napravljeni su pozitivni pomaci u svim privrednim granama, posebno u turizmu.

- Po pitanju turističkog prometa, ostvaren je rast za prvih pet meseci u odnosu na isti period u 2018. godini, iako je prošla godina bila rekordna u rastu turističkog prometa, kada se Sokobanja svrstala u top pet turističkih destinacija u zemlji. Broj inostranih gostiju upetostručio se u odnosu na prethodnu godinu, a Sokobanja je zauzela prvo mesto u realizaciji subvencionisanih vaučera. Od ukupno 100.000 izdatih vaučera u 2018. godini u Sokobanji je realizovano više od jedne četvrtine, tj. 25.600 vaučera, a ostatak u svim ostalim destinacijama. U prvih pet meseci u 2019. godini ostvaren je rast turističkog prometa od 12,4 odsto u broju dolazaka i 15,4 odsto u broju noćenja, iako najveći hotel  nije radio u drugoj polovini aprila i u maju. Značajan podatak je rast u broju dolazaka inostranih turista od 30,4 odsto i broju noćenja od 42,7 odsto, a najviše ih dolazi iz Bugarske, Severne Makedonije, Grčke, Rumunije, Rusije, ali i iz zapadne Evrope, Kine, Japana, UAE, Južne Amerike...

INVESTICIJA ZA BUDUĆNOST: Srbija POVEĆAVA UČEŠĆE u kapitalu Aerodroma "Nikola Tesla"

INVESTICIJA ZA BUDUĆNOST: Srbija POVEĆAVA UČEŠĆE u kapitalu Aerodroma "Nikola Tesla"

Metro, kanalizacija... OVO JE BUDUĆNOST U KOJU SRBIJA ULAŽE: Investicioni plan koji je Vučić predstavio!

Metro, kanalizacija... OVO JE BUDUĆNOST U KOJU SRBIJA ULAŽE: Investicioni plan koji je Vučić predstavio!

I tokom NAJVEĆIH VRUĆINA, graditelji VREDNO RADE: Pogledajte kako izgledaju radovi na deonici Obrenovac-Surčin (VIDEO)

I tokom NAJVEĆIH VRUĆINA, graditelji VREDNO RADE: Pogledajte kako izgledaju radovi na deonici Obrenovac-Surčin (VIDEO)

Koliko je do sad, u 2019. godini, bilo turista i šta očekujete do kraja godine?

- Za prvih pet meseci imali smo 38.433 domaća gosta Sokobanju poseti 140.000 turista Zahvaljujući vaučerima, banja je u top pet turističkih destinacija u zemlji i 5.852 inostrana, koji su ostvarili ukupno 180.932 noćenja. Procena je da će zvanično Sokobanju u 2019. godini posetiti više od 140.000 turista, koji će ostvariti više od 700.000 noćenja.

Vladimir Milovanović
Foto: YoutubePrintscreen/SOKOpres

Koliko su vaučeri doprineli boljoj turističkoj poseti?

- Korisnici subvencionisanih vaučera imali su uticaj na dužinu boravka, jer vaučeri mogu da se koriste samo ako gost ostane na destinaciji najmanje pet dana. Takođe, vaučeri su produžili turističku sezonu ka prolećnim i jesenjim mesecima, jer je njihova najveća realizacija u aprilu, maju, septembru i oktobru. Uticali su i na porast broja kategorisanih ležajeva, odnosno prevođenja objekata iz tzv. crne zone, jer u nekategorisanim objektima nije moguće korišćenje vaučera. Zbog ovog poslednjeg, povećan je broj registrovanih turista, kao i lokalni i republički prihodi.

Sokobanja
Foto: YoutubePrintscreen/RSFranceIDF

Čime je sve osvežena banjska ponuda i koje su najveće atrakcije sokobanjskog kraja?

- Izletišta na Ozrenu, Rtnju, Devici, Bovansko i Vrmdžansko jezero, termomineralni izvori, čist vazduh... Sokobanja godinama ove resurse stavlja u funkciju turizma, sa akcentom na aktivni odmor. Uređene su staze zdravlja, 32 izletišta, parkovi, teretane na otvorenom, stene za penjanje, plaže na Moravici... Od objekata imamo nove vile i hotele za smeštaj gostiju visoke kategorije, akva park i sportske terene na kojima se pripremaju vrhunski sportisti iz zemlje i inostranstva.

SVE O NOVOJ DEONICI OBRENOVAC-PRELJINA: Od Beograda do Čačka 103 km, do Crne Gore brže za SAT VREMENA. Ali to nije sve!

SVE O NOVOJ DEONICI OBRENOVAC-PRELJINA: Od Beograda do Čačka 103 km, do Crne Gore brže za SAT VREMENA. Ali to nije sve!

SJAJNA INICIJATIVA! Predsednik Vučić objasnio zašto će Koridor 11 nositi ime PRVOG OBRENOVIĆA

SJAJNA INICIJATIVA! Predsednik Vučić objasnio zašto će Koridor 11 nositi ime PRVOG OBRENOVIĆA

"MILOŠ" JE SPREMAN! Završen auto-put koji će rasteretiti Ibarsku magistralu, uskoro SVEČANO OTVARANJE

"MILOŠ" JE SPREMAN! Završen auto-put koji će rasteretiti Ibarsku magistralu, uskoro SVEČANO OTVARANJE

Šta se organizuje od manifestacija?

- Turistička organizacija organizuje Zlatne ruke, Međunarodni festival "Prva harmonika Srbije", "Grin hart fest", Sveti Jovan Boljober... Završava se izgradnja MFK "Vrelo", kompleksa za održavanje kulturno-umetničkih i zabavno-rekreativnih događaja, sa velikom letnjom pozornicom, malom scenom, Vizitorskim centrom, vodenim slapovima i tri jezera, od kojih se najveće tokom zime pretvara u klizalište.

Koliko imate novih radnih mesta i kakva je privredna situacija?

- Najznačajnije privredne delatnosti su turizam, poljoprivreda i rudarstvo. Privredna situacija polako se popravlja i Sokobanja beleži blagi rast zaposlenosti, u proseku jedan odsto godišnje. Najveći broj zaposlenih je u zdravstvu i rudarstvu, zatim u turizmu i trgovini.

Kakvi su planovi za dalji razvoj?

- Opština ulaže značajne napore u unapređenje putne i komunalne infrastrukture, posebno vodosnabdevanja. Pripremljena je projektnotehnička dokumentacija i obezbeđene su dozvole za dogradnju postrojenja za preradu pitke vode i rekonstrukciju i dogradnju vodovoda. Trajno rešavanje problema vodosnabdevanja jeste povezivanje na akumulaciju Bovan, a procena investicije je oko 10 miliona evra. Opština je započela i eksproprijaciju zemljišta za izgradnju važnih saobraćajnica, čime se stvaraju uslovi za izgradnju turističko-rekreativnih sadržaja i privlačenje investicija. Opština je započela i komasaciju skoro 1.000 hektara zemljišta, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.

ŠTA VAM SE NAJVIŠE SVIĐA NA BEER FESTU?

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
28 Beograd