Skip to main content
Pariz

Visoka cena štrajkova! Usporen privredni rast druge ekonomije evrozone!

Foto: Profimedia
Ekonomisti ipak optimistični

Privredni rast Francuske nije uspeo da ubrza u drugom kvartalu, jer se serija nacionalnih štrajkova negativno odrazila na zemlju.

Bruto domaći proizvod (BDP) Francuske je porastao za 0,2 odsto u tri meseca zaključno sa junom, saopštila je francuska statistička agencija Insee, dok su ekonomisti koje je anketirao "Blumberg" očekivali ubrzanje rasta na 0,3 odsto.

Druga najveća ekonomija evrozone je imala težak početak godine, kada je, zajedno sa najvećim delom Evrope, bila pogođena lošim vremenskim uslovima i snežnim olujama.

Pariz
Foto: Profimedia

Iako je registrovan generalni gubitak zamajca u mnogim ekonomijama ove godine, usporavanje Francuske se pogoršalo kada su radnici iz železničkog sektora ustali protiv reformskih planova predsednika Emanuela Makrona.

Ekonomisti očekuju da će Francuska povratiti deo zamajca u drugoj polovini godine, uz rast od po 0,5 odsto u ovom i narednom kvartalu.

Evropska komisija za čitavu godinu prognozira rast od 1,7 odsto u 2018, što je niže u odnosu na prošlogodišnju stopu rasta, ali znatno iznad proseka iz prethodnih pet godina.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd