fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ U GOŠI: Vlada radnicima obezbedila jednokratnu pomoć od 60.000 dinara

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Predsednik Štrajkačkog odbora u fabrici šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci Milan Vujčić kazao je da su radnici zadovoljno što je premijer Srbije Aleksandar Vučić došao da razgovara sa njima

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je vlada obezbedila sredstva za jednokratnu pomoć radnicima Goše od 60.000 dinara, da će biti rešeno i pitanje overe njihovih zdravstvenih knjižica.

VUČIĆ POSETIO "GOŠU": Pokušaćemo da rešimo problem

Vučić je rekao da će eventualno povezivanje radnog staža biti razmotreno u razgovoru sa vlasnikom kompanije, a u zavisnosti od toga da li on namerava da nastaviti da posluje.

VUČIĆ DANAS U "GOŠI"! Premijer se ODMAH odazvao pozivu radnika

Vučić je to rekao u Smederevskoj Palanci, gde je došao na poziv radnika Goše koji štrajkuju zbog neispunjenih obaveza prema njima, uključujući neisplaćene plate i probleme sa zdravstvenim knjižicama, stažom i daljom sudbinom firme.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Najavio je da će do 23. aprila nadležni ministri razgovarati sa vlasnikom, u želji da posreduje u rešavanju problema. Objasnio je da je dug te fabrike prema državi pet miliona evra.

Vučić je, posle sastanka, objasnio da je Goša privatizovana januara 2007, a da su problemi počeli već krajem 2008.

- Došli smo dotle da je račun u blokadi za oko pet miliona evra, da su potpisane priznanice da se vlasniku, koji je stranac, duguje 11 miliona evra, da je firma predata drugoj kompaniji, verovatno povezanoj, ali ja o tome ne mogu da govorim - rekao je Vučić. On je dodao da se radnicima duguju višemesečna primanja.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijer je ukazao i na činjenicu da, iako je "na papiru" od plata radnika oduzimano za penzijsko i zdravstveno osiguranje, taj novac nije uplaćivan PIO fondu, pa je dug prema njemu 3,2 miliona evra. Novac uzet od Fonda za razvoj, dodao je Vučić, iznosi oko 192 miliona dinara, odnosno oko milion i 700 hiljada evra, ali ni on nije opravdan.

Predsednik Štrajkačkog odbora: Odluka o štrajku iduće nedelje

Predsednik Štrajkačkog odbora u fabrici šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci Milan Vujčić kazao je da su radnici zadovoljno što je premijer Srbije Aleksandar Vučić došao da razgovara sa njima.

Vučić se sastao sa ambasadorom Velike Britanije

- Počastvovani smo što je premijer uopšte došao da razgovara sa nama. Time što država može da uradi mi smo zadovoljni, a to ste čuli po reakciji radnika - rekao je on.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vujčić je preneo da su radnici premijeru Vučiću rekli da žele da firma opstane i da mogu da rade, dalje školuju svoju decu u ovom gradu i da porodice mogu da žive od svog rada.

- Najviše bi voleli kada bi oni mogli da raskinu ugovor sa starim vlasnikom - naglasio je Vujčić.

On je ukazao da je stari vlasnik slovačka firma „ŽOS“ isisavala pare iz fabrike, stavila hipoteku nad kompanijom u visini od 11 miliona evra i da nema više nameru da dolazi u Smederevsku Palanku.

Objasnio je da je slovački vlsnik firmu prodao „nekim Slovacima sa Kipra“ kojima je prevashodno zanimanje uređenje parkovskih prostora i obeležavanje parking prostora. 

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Kakve veze ta firma ima sa „Gošom“ - upitao je Vujčić dodajući da radnici veruju da je vlasnik iz Slovačke pokušao tim manevrom samo da skine pritisak sa svoje stare firme i da je novi vlasnik njegova ćerka firma kojih ima 15-ak u Slovačkoj - dodao je on.

Najavio je da radnici neće odustajati od isplate neisplaćenih plata do poslednje pare, dodajući da ne postoji nijedan od više od 360 radnika u „Goši“ kojem slovački vlasnik ne duguje manje od 650.000 dnara.

- Da li ćemo da ostanemo u štrajku ili ne, ne mogu da kažem sada, moram sa štrajkačkim odborom u ponedeljak da se dogovori i sa predlogom koji ćemo imati izaćićemo pred radnike. Šta odluče radnici to će da bude - dodao je .

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd