fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Vučićev autorski tekst za Politiko: Zapadni Balkan ima budućnost samo ako se UDRUŽIMO

Foto: Profimedia
Nezaposlenost mladih u regionu duplo veća nego u EU

Ekonomsko jedinstvo Zapadnog Balkana ključno je za političku stabilnost i srušiće barijere koje zemlje regiona dele od zajedničkog prosperiteta, a ujedno će nam pomoći u pripremama za članstvo u EU, poručuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za portal Politiko.

- Budućnost Balkana danas se čini svetlijom nego što su mnogi predviđali pre dve decenije - ističe Vučić u tekstu koji je danas objavio portal u svom evropskom izdanju.

Ratovi na Balkanu, podseća, odneli su više od 100.000 života, dok su milioni ljudi bili primorani da napuste svoja ognjišta. Ekonomije u regionu su ruinirane, a mnogi naši najbolji i najblistaviji otišli su u velikom broju da drugde traže bolju budućnost. Politički lideri na suprotstavljenim stranama nisu verovali jedni drugima i nisu imali realnu viziju budućnosti.

aleksandar-vucic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Visoka cena nacionalizma

- Kao mlad čovek u to vreme, nisam shvatao kakvu korist može doneti saradnja nasuprot podelama. Ali, sada znam da je moja zemlja platila visoku cenu za nacionalističke ekscese - ističe Vučić.

Današnja situacija pokazuje da se barijere mogu srušiti uz dovoljno zajedničke volje.

- Odlučili smo da promenimo kurs i učimo na greškama iz prošlosti. Odlučili smo da naše zemlje i naš narod stavimo na prvo mesto. Da nismo verovali u zajedničku buducnost regiona ne bismo mogli da prevaziđemo godine ljutog neprijateljstva koje nas je razdvojilo - naglašava predsednik Srbije.

Pojedinačno smo mali igrači

Vučić ukazuje da je smo pojedinačno mali igrači ali da kolektivno činimo tržište od 20 miliona ljudi. U proteklih 10 godina trgovina između Zapadnog Balkana i EU više je nego udvostručena, dostigavši 44 milijarde evra 2016. godine, dok je izvoz u EU povećan sa sedam milijardi evra na 18 milijardi evra.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Profimedia

- Međutim, dok evropske kompanije sve više cene poslovanje na Zapadnom Balkanu, privatna ulaganja i dalje prilično zaostaju. Zapravo, prekogranična ulaganja na Zapadnom Balkanu su četiri puta niža nego u EU - upozorava Vučić.

Trgovina robom i uslugama, kaže, čini samo oko 30 do 40 odsto BDP u većini ekonomija Zapadnog Balkana. To je izuzetno niska vrednost u poređenju sa prosekom ekonomija koje izbijaju na površinu, a koji često iznosi između 100 i 200 odsto BDP.

Nezaposlenost mladih duplo veća nego u EU

- Nezaposlenost mladih na Zapadnom Balkanu je skoro dvostruko viša nego u zemljama članicama EU – navodi se u tekstu.

Vučić naglašava da bi uspostavljanje zajedničkog tržišta udvostručilo sadašni nivo direktnih stranih ulaganja i donelo najmanje osam do devet milijardi dolara investicija na godišnjem nivou, u poređenju s prošlogodišnjih 4,6 milijardi dolara.

- Time bi se, takođe, otvorile hiljade novih radnih mesta, naše ekonomije bi se učinile konkurentnijim, a mogao bi se sprečiti odlazak najboljih i najblistavijih - ističe Vučić.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd