fbpx
Skip to main content
Vulin

Vulin tvrdi: NEMA STRANAČKOG ZAPOŠLJAVANJA

Foto: Tanjug/ Edib Tahirović
Borba protiv sive ekonomije neće prestati istakao je Aleksandar Vulin na Kopaonik biznis forumu

Ministar za rad Aleksandar Vulin kaže da više nema partijskog zapošljavanja u Srbiji.

- Kad god kažemo povećana zaposlenost kažu – ‘ma daj, ko se to zaposlio, možda samo neko preko partije’. Ali ja kažem, učlanite se u tu partiju koja će da vas zaposli, toga više jednostavno nema - kazao je Vulin na Kopaonik biznis forumu.

Vulin saopštio da je broj zaposlenih u javnom sektoru smanjen za 62.000

SASTANAK S AMBASADORKOM SLOVAČKE: Vulin o položaju srpskih radnika u toj zemlji

Aleksadnar  Vulin
Foto: Tanjug/ Edib Tahirović

Vulin je kazao da je u februaru evidentirano 18.353 novozaposlena, što je za 19 odsto više nego prethodnog meseca. Prema njegovim rečima, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima 696.579 osoba, dok je u 2012. bilo 761.485. 

On je istakao da je stopa nezaposlenosti u četvrtom kvartalu 2016. godine iznosila 13 odsto, navodeći da niko nije očekivao takvu brzinu u smanjivanju nezaposlenosti. Ministar je podsetio da je stopa nezaposlenosti 2012. godine iznosila 23,1 odsto. 

- Kako je dolazila misija MMF i Svetske banke insistirali su ponovne provere brojeva, jer ta brizna smanjenja stope nije bila očekivana, ali sve je to rezultat našeg ozbiljnog rada. Inače, te dve međunarodne finansijske institucije su navele da je najveći uspeh reformi upravo smanjivanje nezaposlenosti - rekao je Vulin. 

Vulin saopštio da je broj zaposlenih u javnom sektoru smanjen za 62.000

Aleksadnar  Vulin
Foto: Tanjug/ Edib Tahirović

Ministar je ponovio da je Vlada Srbije preko NSZ izdvojila 2,8 milijardi dinara za aktivne mere zapošljavanja i 500.000 dinara za osobe sa invaliditetom. 

On je poručio i da borba protiv sive ekonomije neće prestati, navodeći da je u prva dva meseca evidentirano 2.870 radnika "na crno", a da je od tog broja zaposleno 2.597. 

Vulin je podsetio da je izmenama Zakona o radu uveden revolucionarni mehanizam da je poslodavac dužan radniku da izda listić, i ako mu ne isplati platu, i da se taj listić u sudu prihvata kao dokument bez proverevanja. Ministar je naveo i da država treba da pomogne privrednicima da dobiju tehnologiju, jer je to ono u čemu zaostajemo. 

- Potreban nam je rast, da bi se on stvorio mora da raste proizvodnja. Porezi nisu tako visoki, plate i troškovi takođe, ali zaostajemo u tehnologiji i tu država treba da pomogne - rekao je Vulin.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd