Skip to main content
Novac

Za NEZAKONITU imovinu porez 75 odsto, pod lupom prihodi stečena posle 2007. godine

Foto: Profimedia/ilustracija
Ustav Srbije u članu 197 omogućava da pojedine odredbe mogu da imaju povratno dejstvo, ako to "nalaže opšti interes".

 Nacrt zakona o poreklu imovine i posebnom porezu, o kojem javna rasprava uskoro počinje, predviđa da će osoba kod koje se ispostavi da poseduje nezakonito stečenu imovinu morati da plati porez od 75 odsto.

KOPAONIK BIZNIS FORUM: Članice Američke privredne komore uložile više od 14 milijardi evra u Srbiju

KOPAONIK BIZNIS FORUM: Članice Američke privredne komore uložile više od 14 milijardi evra u Srbiju

Kako list danas piše, posebna jedinica Poreske uprave ispitivače razliku između prijavljene zarade i stečenog bogatstva, "a pod lupom se mogu naći sva imovina i prihodi stečeni posle 1. januara 2007", i pokretna i nepokretna imovina, ušteđevina, gotovina i druga imovinska prava.

- Naročito je bitno da je teret dokazivanja na fizičkom licu. Ono je, dakle, to koje treba da dokaže da je na zakonit način došlo do nekretnina ili pokretnosti u onom delu koji nije u skladu s njegovim prihodima -   kažu u Ministarstvu pravde.

Bogatstvo
Bogatstvo
Foto: Profimedia

Osim toga, Poreska uprava može po službenoj dužnosti da pokrene postupak protiv bilo kog lica koje ima naglo povećanje veće od 150.000 evra.

Navodi se takođe da je 1. januar 2007. izabran jer je tada Poreska uprava osavremenila način rada i formirala dobre elektronske registre, bez čega ovakvo utvrđivanje porekla ranije nije bilo moguće.

500 MILIONA EVRA ZA PROJEKTE U SRBIJI! Stižu lepe vesti iz Evropske banke za obnovu i razvoj

500 MILIONA EVRA ZA PROJEKTE U SRBIJI! Stižu lepe vesti iz Evropske banke za obnovu i razvoj

Iako nije uobičajeno da zakoni budu retroaktivni, Ustav Srbije u članu 197 omogućava da pojedine odredbe mogu da imaju povratno dejstvo, ako to "nalaže opšti interes".

Zaposleni za računarom
Zaposleni za računarom
Foto: Profimedia

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže za list da "tj zakon nije odmazda prema političkim protivnicima, već se odnosi na sve, i na one koji su danas na vlasti i na one koji će sutra biti na vlasti, na građane i na funkcionere, jednom rečju na sve koji imaju nezakonito stečenu imovinu ili neprijavljene prihode".

"Ovo je zakon pravde, zakon za budućnost i za ozdravljenje društvenog sistema", istakla je Kuburovićeva i dodala da njegovo donošenje treba da bude "kruna propisa donetih u cilju sistemske borbe protiv korupcije".

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd