Skip to main content
navodnjavanje

Za poljoprivredu sledeće godine VIŠE NOVCA IZ BUDŽETA

Foto: Profimedia
U Predlogu budžeta za narednu godinu za poljoprivredu su predviđene gotovo 52 milijarde dinara, sedam milijardi više nego ove.

Najviše razloga za radovanje imaju stočari  umesto sadašnjih 10.000 dinara po tovnom grlu, dogodine će od države dobijati 5.000 dinara više. Razlog za to je i što je, kako saznajemo, Srbija ispunila kvotu za bescarinski izvoz junećeg mesa u Tursku.

DOBRE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Vlasnicama domaćinstva po 250.000 dinara

Ratarima i naredne godine subvencija ostaje 4.000 dinara po hektaru. Osim toga što nisu dobili povišicu, smeta im i to što iz podsticaja nisu isključeni oni koji se u stvari i ne bave proizvodnjom.

Za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu u budžetu je devet milijardi dinara, a pre dve godine bilo je jedva pola milijarde. Država će 50 odsto uloženog vratiti i onima koji budu ulagali u skladišta i preradu. Uz direktna davanja na to će otići gotovo 33 milijarde dinara.

Ministar Nedimović
Srbija Danas / Jelena Obradović

- Budžet je tako i strukturisan da postiče male poljoprivredne proizvođače da se udružuju, da nekako sklapaju saveze i orijentišu se ka finalizaciji. Benefit od ovog budžeta će imati oni koji su već spremni, odnosno koji se već nalaze u prerađivačkom sektoru - navodi agrarni novinar Dejan Jovanović.

Na opasku da je budžet razvojno orijentisan, ali uglavnom za one koji već raspolažu kapitalom, ministar odgovara:

- Od poljoprivrede ja nisam video nijednu zemlju koja je samo na tome napravila ogroman proboj, ali ona koja je koristila poljoprivredu kao sirovinu za prehrambenu – te zemlje su jako dobro napredovale. Mi smo to prepoznali, mislim da u strukturi BDP-a imamo dosta prostora da napredujemo - naglašava ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Mi imamo dovoljno repromaterijala, ali to moramo da preradimo u našim fabrikama, a ne da izvozimo živa grla - dodaje Nedimović.

Obećanje poljoprivrednicima da će ponovo dobijati jeftiniji dizel za obradu njiva nije ispunjeno. Kada će biti, kaže ministar poljoprivrede, odlučiće Ministarstvo finansija.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd