fbpx
Skip to main content
Ekonomija

ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE ZAPADNOG BALKANA NEMA ALTERNATIVU: Put ka ubrzanoj ekonomskoj integraciji u EU

Foto: Srbija Danas
Zajedničko tržište Zapadnog Balkana povećava konkurentnost u EU

Privreda Zapadnog Balkana može povećati svoju konkurentnost u EU jedino uz podršku vlada regiona kako bi se izgradilo zajedničko regionalno tržište, ocenjeno je u Podgorici na sastanku predstavnika Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) i ministara u Vladi Crne Gore.

SVETSKA BANKA SA POHVALAMA O SRBIJI: Javni dug rastao mnogo manje u drugim zemljama u Evropi

SVETSKA BANKA SA POHVALAMA O SRBIJI: Javni dug rastao mnogo manje u drugim zemljama u Evropi

SJAJNA VEST ZA NEZAPOSLENE! Nova pomoć države - svi dobijaju 120 EVRA

SJAJNA VEST ZA NEZAPOSLENE! Nova pomoć države - svi dobijaju 120 EVRA

DA LI ĆE BITI POSKUPLJENJA? U Srbiji konačno isti kvalitet namirnica kao u zemljama EU

DA LI ĆE BITI POSKUPLJENJA? U Srbiji konačno isti kvalitet namirnica kao u zemljama EU

Na sastanku je ocenjeno da je potrebno pronaći rešenje koje će privrednicima sa zapadnog Balkana pojednostaviti poslovanje, olakšati ulazak na zajedničko tržište i ubrzati ekonomsku integraciju regiona u Evropsku uniju, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS).

Da bi privreda mogla dobro da posluje na zajedničkom ekonomskom tržištu neophodna je podrška vlada koje ne mogu da funkcionišu bez podrške privrede, poručio je nakon sastanka Mihailo Vesović, direktor u Privrednoj komori Srbije.

Ova godina nas je posebno naučila da vlade ne mogu da funkcionišu bez podrške privrede, kao što ni privrede ne mogu dobro da se snađu u ovako teškim okolnostima ukoliko vlade nemaju razumevanja za zahteve privrede, ukazao je Vesović.

Ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović je istakao da snažno podržava ideju o ekonomskoj integraciji na dobrobit svih građana regiona.

Put integracija u Evropsku uniju nema alternativu
Naveo je da je u planu pokretanje regionalnog Fonda za inovacije koji će, kako ocenjuje, još snažnije povezati region.

Ahmet Egrlić, predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH naglasio je da KIF predstavlja 350.000 kompanija u regionu i 18 miliona stanovnika u šest ekonomija zapadnog Balkana.

Za projekte u dualnom obrazovanju u regionu biće obezbeđeno 20 miliona evra podrškom Vlade Nemačke, rekao je Egrlić.

Neupitno je da su države i privredne komore zapadnog Balkana na putu koji nema alternativu - putu integracija u Evropsku uniju. Zato želimo da unapredimo međusobnu saradnju, ubrzamo integracione procese i otklonimo sve barijere koje nas čine nekonkurentnim u odnosu na EU, istakao je predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

On je istakao veoma važnu ulogu vlada u otklanjanju barijera za privredu i naglasio neophodnost da države usaglase sertifikate o kvalitetu, laboratorijske i fitosanitarne nalaze.

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić kaže da su otvoreni za sve predloge i sugestije i da razumeju koliko je važna ekonomska i trgovinska saradnja sa regionom.

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) prethodno je na sednici Upravnog odbora u Podgorici izabrao novog generalnog sekretara KIF-a Tatjanu Sterjovu Duškovski iz Privredne komore Severne Makedonije i doneo odluku da se formira sedište KIF-a u Podgorici.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd