fbpx
Skip to main content
Agrokor, Ivica Todorić

Zakon o Agrokoru u parlamentu Hrvatske: Uskoro PRINUDNA UPRAVA u Todorićevoj kompaniji

Foto: Srbija Danas
vlada Hrvatske po hitnom postupku poslala u parlament predlog Zakona o vanrednoj upravi u sistemski važnim preduzećima kako što pre

Vlada Hrvatske uputila je danas u parlamentarnu proceduru predlog Zakona o vanrednoj upravi u sistemski važnim kompanijama koje su suočene s teškoćama u poslovanju, u javnosti nazvan "leks Agrokor".

POČELO OTPUŠTANJE?! Srpskim radnicima koji rade u Idei, Merkatoru i Rodi uručuju otkaze?!

Todorić odlazi sa čela Agrokora!

Očekuje se da će Sabor o njemu raspravljati iduće sedmice.

- Vlada se u proteklim sedmicama ponašala razborito i odgovorno. Nismo dali ni jednu izjavu koja bi mogla da pogorša situaciju. I ovaj zakon je pravi i jedini mogući put kojim možemo da krenemo u najvažnije - ne u pomaganje bilo kojoj odredjenoj osobi ili kompaniji, nego u kvaliteno unkcionisanje hrvatske ekonomije", rekao je premijer Andrej Plenković na sednici Vlade.

On je objasnio da Vlada predlaže zakon koji će omogućiti postupak vanredne uprave u kompanijama koje imaju više od milijardu evra duga i 5.000 zaposlenih, što je manje za 3.000 u odnosu na prvobitne najave vladinih funkcionera.

Ivica Todorić
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, postupak može da pokrene ili vlasnik kompanije ili poverioci, uz saglasnost vlasnika. Država imenuje poverenika za osiguranje redovnog poslovanja, likvidnosti i restrukturiranja s ciljem održivosti firme i očuvanja radnih mesta. 

- Najpre se dogovara aranžman s poveriocima, kreditorima, tako da oni stave pauzu na potraživanja, da dodje do novih kredita, svežih sredstava za namirivanje obaveza i normalno poslovanje kompanije, a potom se omogućuje restrukturiranje - rekao je Plenković.

Vanredna uprava mogla bi trajati najviše 15 meseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspe, kompanija bi išla u stečaj.

Ivica Todorić
Foto: SD/ilustracija

- Cilj je da se osigura finansijska i ekonomska stabilnost zemlje - ponovio je Plenković.

Premijer je naglasio da se ne radi se ni o o kakvoj nacionalizaciji ili bilo kakvom državnom intervencionizmu koji bi bez saglasnosti ugrozio bilo čije vlasništvo. 

On je najavio da će se o predlogu zakona u Saboru raspravljati iduće sedmice, a razgovaraće se i s predstavnicima EU, kako bi bio u skladu i s evropskim propisima. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
6 Beograd