fbpx
Skip to main content
Žan Klod Junker

Žan Klod Junker u obraćanju o stanju Unije: Evro mora imati glavnu ulogu na međunarodnoj sceni (VIDEO)

Foto: Youtube/printscreen/EPP Group/Profimedia/ilustracija
Nužno i pojačati saradnju sa Afrikom

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas Evropsku uniju da promoviše ulogu evra kao međunarodne valute, a preduslov za to je, kako je rekao, produbljivanje ekonomske i monetarne unije 28-članog bloka.

- Smešno je da avio-prevoznici iz EU kupuju avione u dolarskim cenama, to moramo u potpunosti da promenimo - rekao je Junker u godišnjem obraćanju o stanju Unije u Evropskom parlamentu u Strazburu. Prema njegovim rečima, Brisel treba do naredne godine da se pozabavi međunarodnom ulogom evra.

- Moramo da učinimo više kako bismo omogućili našoj jedinstvenoj valuti da igra glavnu ulogu na međunarodnoj sceni. Pre kraja godine, Komisija će predstaviti inicijative za jačanje međunarodne uloge evra - poručio je on.

Evro mora, kako je dodao, da postane oličenje i instrument nove, suverene Evrope.

- U tom cilju, prvo moramo da dovedemo sopstvenu kuću u red jačanjem naše ekonomske i monetarne unije. Moramo da zaokružimo našu ekonomsku i monetarnu uniju kako bismo ojačali Evropu i evro.

Takođe je ocenio da bi EU trebalo da ima snage da donese odluke o određenim poreskim pitanjima kvalifikovanom većinom.

Junker se takođe založio za još jače jedinstvo unutar unije, naglasivši da "kada smo jedinstveni, onda smo sila na koju se računa, neko koga ne možete zaobići".

U tom kontekstu je podsetio da je u Vašingtonu govorio u ime Evrope kada se sastao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. 

- Neki su sporazum koji sam postigao sa Donaldom Trampom doživeli kao iznenađenje. U stvari, nije iznenadenje jer svaki put kada Evropa govori jednim glasom - nema iznenađenja. Ona može, ako želi, ako govori jednim glasom da nađača sve druge - rekao je Junker.

Poručivši da Evropa, kada je to potrebno, treba da deluje kao jedno biće, on je ocenio da su zemlje članice Unije to i pokazale kada su nastavile da brane klimatski sporazum iz Pariza, "jer mi kao Evropljani želimo da budućim generacijama damo čistiju planetu".

Štampanje novčanica evra
Foto: Profimedia/ilustracija

Predsednik Evropske komisije je dodao i da je Evropi potrebna izgradnja novog partnerstva sa Afrikom.

- Danas nudimo jedan novi savez između Evrope i Afrike, savez za investicije i održiva radna mesta. Taj savez bi u Africi za pet godina stvorio do 10 miliona radnih mesta. Želimo da napravimo jedan okvir koji donosi nove investicije u Afriku - rekao je Junker u godišnjem obraćanju u Evropskom parlamentu u Strazburu.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd