Utorak 19. mar 2024.
Električni automobil

ZANIMAJU VAS ELEKTRIČNI AUTOMOBILI? Sada možete trgovati cenom njihovih akcija!

Foto: Promo
Akcije kompanija Nio i Tesla, renomiranih proizvođača električnih automobila, snažno su porasle poslednjih meseci. Akcije Tesle porasle su preko 200% u proteklih godinu dana, dok je cena akcije kineske kompanije Nio porasla čak 500% u proteklih godinu dana.

Da li ste znali da možete da trgujete cenom akcija ovih kompanija, iz udobnosti svog doma? KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija putem interneta (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Do sada je glavno bojno polje bilo kinesko tržište, gde je Nio vodeća kompanija sa oko 23% tržišta, prema službenim podacima od aprila meseca. Tesla je na drugom mestu sa 17%. 

Prvi korak Nia izvan Kine bio je Norveška, gde se prodaje ogromna količina električnih vozila, a prvi centar za održavanje i isporuku otvara se u septembru. U aprilu je Nio najavio da će sledeće godine ući na veliko tržište Nemačke. Raniji izveštaji takođe su ukazivali na to da je kompanija objavila oglase za zapošljavanje u Sjedinjenim Državama, što je dovelo do spekulacija da bi sledeće godine mogao uslediti i ulazak na američko tržište. Takođe, Nio je 11. aprila objavio da je dobio odobrenje EU za prodaju svog vodećeg modela ES8 SUV.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Električni automobil
Foto: Promo

S druge strane, Tesla je takođe zauzet širenjem aktivnosti u SAD i Evropi. Teslina velika fabrika u Berlinu biće otvorena vrlo uskoro, a glasine postoje da će se u Engleskoj izgraditi još jedna megafabrika, što sugeriše da kompanija očekuje značajno povećanje prodaje u ovoj regiji. Tesla planira da započne proizvodnju automobila u Indiji sledeće godine nakon početka prodaje Modela 3 u toj zemlji u junu. 

Analitičari su vrlo optimistični u pogledu vrednosti Teslinih akcija. Analitičari iz Wedbush-a predviđaju da će cena akcija do kraja godine dostići 1000 dolara, u poređenju s trenutnom cenom od oko 650 dolara. Banka Credit Suisse nedavno je postavila ciljnu cenu za Nio od 75 dolara u odnosu na trenutnu cenu oko 40 dolara.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Izvori: Bloomberg, CNBC, Reuters

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd