fbpx
Skip to main content
gradilište

Zapošljavaju radnike, a zvanično ne postoje: Zahuktava se borba protiv rada na crno

Foto: Profimedia/ilustracija
Inspekcijski nadzori dali velike rezultate

Imena dvadeset i jednog gazde koji su radili protivzakonito od utorka se nalaze na sajtu Ministarstva za rad. Spisak onih koji su zapošljavali ljude na crno ili im firme nisu registrovane je javan i redovno će se ažurirati posle svakog inspekcijskog nadzora. Trenutna lista je rezultat vanrednih inspekcijskih nadzora sa beogradskih gradilišta od 1. septembra.

Prema podacima dostupnim na sajtu minrzs.gov.rs, najviše radnika koji nisu imali nijedan papir u ovoj kontroli zapošljavale su beogradske firme "Armart 011" i samostalna zanatska radnja L.U.K.A.D. Inspektori su kod njih "uhvatili" po sedam neprijavljenih radnika. Slede SZR "Lim - Rad plus" iz Loznice, sa šest, zatim SZR "Dane" iz Starih Banovaca, gde četiri osobe nisu imale papire.

Na spisku poslodavaca koji nisu poštovali zakon našli su se i "Građa promet" d.o.o i GR "Gaković gradnja", obe iz Beograda na čijim gradilištima su 1. septembra bila po tri radnika zatečena u radu na crno. Sa po dva neprijavljena zaposlena na listu su dospeli "Cakić gradnja" iz Velike Moštanice, "Crna Trava gradnja" d.o.o iz istoimene varoši, PR Dragoljub Muškinja iz Stare Pazove, beogradska ZGR "Buda gradnja", "Eksing" d.o.o, PR MR MILMAR i SZR "Saša", svi iz Beograda.

gradilište
Foto: Profimedia/ilustracija

Na gradilištima "Lukas gradnje" i ARHI PRO d.o.o, obe iz Beograda, kao i lozničke SZR "Sve u redu" zatečen je po jedan neprijavljeni radnik.

Svi ovi poslodavci su registrovani u Agenciji za privredne registre, ali su se i pored toga bavili nelegalnim poslovima. S druge strane, bilo je i onih koji su imali radnike, gradilišta, sklopljene poslove, a da im firme zvanično u papirima nigde ne postoje.

Rast srpskog tržišta NEKRETNINA: Evo gde je kvadrat NAJSKUPLJI

Prema podacima Inspektorata za rad takvi su poslodavci Milko Mitov iz Beograda koji je imao pet zaposlenih, Paraćinac Aleksa Krstić sa još tri radnika na crno, kao i Sreten Andrić iz Beograda i Aleksandar Cvetković iz Obrenovca. Na spisku je i Beograđanin Aleksandar Stojimirović koji se samostalno bavio neregistrovanom delatnošću.

Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije smatra da objavljivanje imena nesavesnih poslodavaca neće imati mnogo efekta, već da bi nadležni morali da se pojačaju inspekcijske kontrole.

Mešalica
Foto: Profimedia/ilustracija

- Kada bi na terenu imali veći broj inspektora i drugačije organizovali njihov rad, mislim da bi rezultati bili mnogo bolji - kaže on.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-4 Beograd