Skip to main content
Novčanice evra

Zarađuju 1000 evra po satu sa samo jednim zaposlenim

Foto: Profimedia
Verovali ili ne, ali u Srbiji postoji na desetine firmi koje sa samo jednim zaposlenim zarađuju više od hiljadu evra po satu I to pakazuju zvanični podaci Agencije za privredne registre

Jedan zaposleni, čist profit od 2,5 miliona evra za godinu dana, sa iskustvom od desetak godina u proizvodnji. Ovako u najkraćem izgledaju firme u Srbiji koji imaju samo jednog zaposlenog, a nalaze se među top pet preduzeća koje sa najmanjim brojem radnika zarađuju najveći profit u zemlji.

Računica pokazuje da one u proseku svakog meseca zarađuju po 208.000 evra, svakog radnog dana po 9.500 evra, svakog sata po 1.183 evra, a svakog minuta po nešto manje od 20 evra.

Poslovni sastanak
Poslovni sastanak
Foto: Profimedia

Na prvom mestu po visisni ostvarenog profita, uz uslov da imate jednog zaposlenog, jeste firma iz Beograda "Tiv produkt", koja se bavi proizvodnjom papira i kartona. Prema podacima iz najnovijeg objavljenog finansijskog izveštaja za 2017. ova kompanija je ostavrila čistu zaradu od 346.2 miliona dinara (2.8 miliona evra).

Pored fantastične dobiti, interesantno je i da je ista firma samo godinu dana ranije poslovala negativno i zabeležila neto gubitak od oko 144.000 evra. Negativno je poslovala i 2015. godine.

MMF UPOZORAVA: Preti nam GLOBALNA "ekonomska oluja"

Ima jednog vlasnika, preduzeće "Umpak", koje se takođe bavi proizvodnjom papira, a u vlasništvu su tri fizička lica.

Na drugom mestu je firma "Promo media", registrovana 2001. sa osnovnom delatnošću razrade građevinskih projekata. Sa jednim zaposlenim u 2017. godini je ostvarila dobit od 319.2 miliona dinara (2.6 miliona evra), a firma je bila u plusu i godinu dana ranije koju je završila sa profitom od 231 milion dinara.

Sastanak firme
Sastanak firme
Foto: Profimedia

Četrdeset odsto firme je u vlasništvu građevinskog društva "Imperial gradnja", 20 odsto je u vlasništvu firme sa Kipra "Namesta Investement limited", a preostalih 40 odsto u rukama firme "Malex oil", koja je registrovana za uvoz, izvoz i ugostiteljstvo, a čiji je jedini vlasnik Dragi Mićović, ujedno i direktor u "Promo media". Mićović u javnosti slovi za bivšeg člana Upravnog odbora fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Na trećem mestu je beogradska firma "Marina Dorćol", osnovana 2005, koja je u 2017. sa jednim zaposlenim ostvarila dobit od 292 miliona dinara. Firma je u stečaju od aprila 2018. a interesantno je i to da je ova firma u 2016. ostvarila dobit od čak 1.5 milijardi dinara (12 miliona evra). Najveći pojedinačni vlasnik ove kompanije sa udelom od 5 odsto je preduzeće registrovano u Holandiji pod nazivom "Kimberly Enterprises", dok je pet odsto u vlasništvu beogradske firme za konsalting "Capital Investments", čiji je jedini vlasnik kompanija registrovana na Kipru pod nazivom "Blotton Management".

Ukida se SMS naplata parkiranja! VAŽNO OBAVEŠTENJE! Od sada ćete na OVAJ NAČIN PLAĆATI

Kako je sve ovo moguće? Ekonomista Aleksandar Stevanović objašnjava da za slučajeve gde firme imaju jednog radnika, a ostvaruju viskoke profite, najčešće postoje dva objašnjenja.

- Jedna mogućnost je da firme iznajmljuju potrebne radnike i za to plaćaju lizing kompanijama. Druga opcija je da je reč o firmamama koje nemaju potrebu za većim brojem zaposlenih jer imaju povezana lica, odnosno preduzeća koja zapošljavaju potrebne kadrove – ocenio je Stevanović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd