fbpx
Skip to main content
Ugovor

ZAŠTO POSTOJE DVE FORME LISTA NEPOKRETNOSTI? Javnobeležnička komora nelegalno izdaje svoj LIST

Foto: Profimedia
U Srbiji jedina nadležna institucija za formiranje lista nepokretnosti RGZ i da nijedna druga institucija ne može da izdaje drugačiji dokument pod tim nazivom.

Građani često pitaju zašto postoje dve forme lista nepokretnosti? Jedna je forma koju izdaje Republički geodetski zavod, a druga koju izdaju javni beležnici. Da li se radi o istom dokumentu?

NAPRAVILI SISTEM NA KOJEM NAM ZAVIDE DRUGE ZEMLJE: Šarčević o organizaciji nastave u vreme korone

NAPRAVILI SISTEM NA KOJEM NAM ZAVIDE DRUGE ZEMLJE: Šarčević o organizaciji nastave u vreme korone

NAUČNICI OSMISLILI NAJNOVIJU METODU ZA "LOV NA ZLATO": Plemeniti metal izvlače iz elektronskog otpada

NAUČNICI OSMISLILI NAJNOVIJU METODU ZA "LOV NA ZLATO": Plemeniti metal izvlače iz elektronskog otpada

NEMA VIŠE PAKET ARANŽMANA U AGENCIJAMA: Svi građani koji žele na odmor moraće sami da se snađu

NEMA VIŠE PAKET ARANŽMANA U AGENCIJAMA: Svi građani koji žele na odmor moraće sami da se snađu

RGZ je, zahvaljujući reformi i digitalizaciji institucije, omogućio da podaci u centralnoj bazi katastra, odakle se generiše list nepokretnosti, budu ažurni i dostupni svima, potpuno besplatno. Nedavno je RGZ za javne beležnike obezbedio direktan pristup centralnoj bazi katastra za besplatno preuzimanje digitalnog dokumenta lista nepokretnosti. U njihovoj nadležnosti je da, po zahtevu stranke, odštampaju taj dokument i bez ikakvih izmena overe i tu uslugu naplate.

Međutim, list nepokretnosti koji izdaju javni beležnici izdaje se na način koji stvara utisak da se radi o potpuno novom dokumentu, ističu iz RGZ.

- Na prvoj strani tog dokumenta nalaze se obeležja i simboli Ministarstva pravde, a ne Republičkog geodetskog zavoda u čijoj je nadležnosti, a podaci iz lista nepokretnosti predstavljeni su u formi koja podseća na stari izgled zemljišno-knjižnog izvoda. Ovakav dokument javnih beležnika je u potpunoj suprotnosti za zakonom i predstavlja direktnu krađu proizvoda RGZ-a - navode iz Republičkog geodetskog zavoda.

Oni dodaju da je u Srbiji jedina nadležna institucija za formiranje lista nepokretnosti RGZ i da nijedna druga institucija ne može da izdaje drugačiji dokument pod tim nazivom. Javni beležnici ovim svesno i namernu zbunjuju građane Srbije i ugrožavaju poverenje građana i privrede u državne organe, saopštavaju iz RGZ.

- Plagiranjem lista nepokretnosti Javnobeležnička komora kao da pokušava da za sebe i Ministarstvo pravde pribavi zasluge za uspešne reforme iz oblasti zemljišne administracije koje je sproveo RGZ. Podsećamo da su upravo Javni beležnici usporavali donošenje reformskog Zakona o postupku upisa u katastar, maltretirali građane odbijajući da im izdaju list nepokretnosti RGZ koji im je bio dostupan na samo jedan klik. Time su izazvali potpunu konfuziju i nezadovoljstvo građana, stvorili nepotrebne gužve na šalterima i nepotrebno opteretili službenike katastra - navodi Republički geodetski zavod.

Svoju nadležnost i reformski projekat RGZ će zaštititi kroz institucije sistema kako bi obezbedio pouzdan i efikasan servis svim građanima i ostao jaka podrška ekonomskom razvoju Srbije.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd