Skip to main content
Eksplozija u Istanbulu

Zbog eksplozije naftovoda u Libiji, cena nafte se vinula u nebo

Foto: Profimedia
Zbog eksplozije dotok nafte smanjen za 70.000 do 100.000 barela dnevno

Naoružane osobe digle su u vazduh naftovod do luke Es Sider, a nakon te vesti skočile su cene sirove nafte u svetu.

Sirova nafta je juče tokom dana dostigla najvišu cenu od sredine 2015. godine, čemu je, pored vesti o eksploziji u Libiji, doprinelo i dobrovoljno smanjenje proizvodnje zemalja OPEC-a.

Pročitajte i:

Nafta tipa "brent", koja je međunarodni etalon za cenu sirove nafte, skočila je u Njujorku za 1,79 dolara, na 66,83 dolara po barelu. 

Libijska državna naftna kompanija NOC saopštila je da je, zbog eksplozije, dotok nafte smanjen za 70.000 do 100.000 barela dnevno. U saopštenju piše da se ne zna uzrok eksplozije. 

Vojni izvori, međutim, kažu da su napadači u dvoje kola stigli na lokaciju pored mesta Marada, oko 150 kilometara južno od Es Sidera, i postavili eksploziv na naftovod. 

Borci Islamske države su prisutni u toj oblasti od kako su ih vladine snage isterale iz njihovog uporišta u Sirtu, pre godinu dana, navodi Rojters.

Slike velikog stuba dima kruže društvenim medijima. Šteta se još procenjuje, navode u kompaniji NOC. 

Za održavanje naftovoda zadužena je kompanija Vaha (Waha), ogranak NOC-a, u kojoj kapital imaju i Heš Corp, Marathon Oil Corp i Conoco Phillips. 

Vaha ispumpava 260.000 barela dnevno. Libijski zvaničnici navode da je proizvodnja nafte u toj zemlji oko milion barela dnevno, ali tačne brojke nisu raspoložive, zbog unutrašnjih sukoba u Libiji.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd