fbpx
Skip to main content
neboderi

ZBOG KORONE SVE JE MANJE NEBODERA: Šokantni podaci o uticaju epidemije na izgled sveta

Foto: Shutterstock
Prošle godine u svetu je izgrađeno 20 odsto manje nebodera

Tokom pandemije koronavirusa u prošloj godini je broj nebodera širom sveta smanjen za 20 posto, podaci su organizacije Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH).

KOLIKO GODINA NAM JE POTREBNO DA UŠTEDIMO ZA STAN? Kako doći do domaćinstva od 50 kvadrata u centru Beograda

KOLIKO GODINA NAM JE POTREBNO DA UŠTEDIMO ZA STAN? Kako doći do domaćinstva od 50 kvadrata u centru Beograda

PONOVO PAD CENA CRNOG ZLATA: Zatvaranje kineskih gradova oborilo vrednost za 0,8 odsto

PONOVO PAD CENA CRNOG ZLATA: Zatvaranje kineskih gradova oborilo vrednost za 0,8 odsto

NA PRAGU NOV PAKET POMOĆI? Ministarstvo finansija: Razmišlja se i o podršci za nezaposlene građane!

NA PRAGU NOV PAKET POMOĆI? Ministarstvo finansija: Razmišlja se i o podršci za nezaposlene građane!

U 2020. godini napravljeno je novih 106 nebodera visokih 200 metara i više, dok su u godini ranije izgrađena 133 takva objekta. Ovo je najmanji broj izgrađenih nebodera od 2014.

Kao razlog za to u CTBUH su naveli i pandemiju koronavirusa zbog koje su obustavljeni brojni projekti širom sveta. U njihovom godišnjem izveštaju je navedeno da je izgradnja devet nebodera direktno onemogućena pandemijom.

Ovaj pad desio se i u Kini kao državi koja predvodi u gradnji ovih zgrada. U ovoj zemlji je napravljeno novih 56 objekata viših od 200 metara, što je za jedan manje u odnosu na 2019. godinu. Međutim, ovo smanjenje u Kini iznosi 40 posto u odnosu na 2018. godinu.

Osim što su naglasili pandemiju kao uzrok za to, u CTBUH su ocenili da je na smanjenje broja novoizgrađenih nebodera u Kini uticao i pokušaj smanjenja duga i promena stava države prema gradnji izuzetno visokih zgrada. Pre četiri godine nadležni u Kini su pozvali na kraj "prevelike, ksenocentrične i čudne" arhitekture. U junu prošle godine zabranjena je gradnja zgrada viših od 500 metara.

U Kini se nalazi više od pola novoizgrađenih nebodera u 2020. godini

Bez obzira na to, u ovoj zemlji se nalazi više od pola nabodera izgrađenih 2020. širom sveta, a koji su visoki 200 metara i više.

Dubai je grad u kojem je prošle godine napravljeno najviše nebodera u poređenju s drugim gradovima sveta. Napravljeno je njih 12 i time je sustignut kineski Šenzen koji je bio svetski broj jedan kada je reč o broju napravljenih nebodera tokom godine.

U New Yorku su izgrađene dve najviše zgrade u prošloj godini - Central Park visok 472 metra i Vanderbit visok 427 metara. To je prvi put nakon pet godina da su u jednoj godini napravljeni najviši neboderi, a da se pri tome nalaze izvan Kine.

U Indiji i Meksiku su napravljeni najviši neboderi u ovim državama. Uprkos neizvesnosti koju je donio Bregzit, u Londonu su izgrađena četiri objekta viša od 200 metara. To je najveći broj novoizgrađenih nebodera u glavnom britanskom gradu tokom jedne godine.

CTBUH je procenio da će ove godine u svijetu biti napravljeno između 125 i 150 nebodera visine 200 metara i više. Međutim, upozorili su da na broj i dalje može uticati pandemija. Podsetili su da recesija iz 2008. nije doprinela smanjenju broja ovakvih zgrada sve do 2010. i 2011. godine.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd