Skip to main content
Trešnje

Zbog SNEGA u APRILU ovo voće ćemo na PIJACI plaćati PAPRENO

Foto: Profimedia
Ovakvi vremenski uslovi najviše štete naneli su bobičastom voću, ali su na ovakve uslove osetljive i trešnje i kaksije

Direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Žarko Galetin izjavio je danas da je sneg u aprilu najviše štete naneo bobičastom i jagodičastom voću - malinama i jagodama, ali da su na ovakve vremenske prilike veoma osetljive i trešnje i kajsije.

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Ako se vreme ne promeni, ŠTETA će biti OGROMNA

DANAS KIŠA I SNEG: U Beogradu BLIZU NULE!

Usevi
Foto: Profimedia/ilustracija

- U onim predelima gde kasni vegetacija, gde je sada počelo cvetanje tu će šteta biti manja, dok u onim ravničarskim predelima gde je ranije počela vegetracija tu će šteta biti veća. U ovom trenutku ne može se znati kolika je šteta- rekao je Galetin gostujući na RTS.

PIVSKI BUM! Pivare u Srbiji sve unosniji BIZNIS!

On je pojasnio da će veliki problem i još veća šteta biti ukoliko dođe do mraza i on potraje nekoliko dana. Galetin ipak veruje da će malina biti dovoljno da se podmire potrebe srpskog tržišta, ali i da se izveze.

- Verujem da hoće biti maline za izvoz jer se suoačavamo i sa veliki prelaznim zalihama od prošle godine. Neće biti kao prošle godine, ali biće - smatra on.

Maline
Foto: Profimedia

Upitan da li će smanjen prinos voća uticati na cene na pijacama on je rekao da pijaca odmah odreaguje te da može doći do povećanja cena.

POSAO O KOME MAŠTA SVAKI MUŠKARAC! Treba samo da pijete mnogo piva i postaćete IT!

- Očekivani manji rod ovog voća može da ima za implikaciju povećanje cena, ali na svetskom tržištu, tu se moramo upodobiti sa svetskim cenama - naglasio je Galetin.

KINA pretekla AMERE: Prvo mesto pripada njima za UVOZ NAFTE!

Govoreći o pomoći države on je rekao da za početak treba da se uradi precizna procena štete i da država može da subvencioniše osiguranja useva, da participira u delu triškova. 

Najvažnije je, nastavlja on, da država stimuliše one mere zaštite koje deluju kao preventiva - potivgradne mreže, sistemi za orošavanje.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd