Utorak 19. mar 2024.
Plastična kesa

ZBOGOM plastičnim kesama: Nove generacije biorazgradivih kesa moći će da se JEDU (VIDEO)

Foto: Profimedia
Ova kesa je 100 odsto biorazgradiva i ne može da povredi životinje ukoliko je greškom pojedu

Plastična kesa spada u kategoriju proizvoda za jednokratnu upotrebu. Raznim istraživanjima procenjeno je da se godišnje u svetu potroši 500 milijardi dolara za proizvodnju trilion plastičnih kesa koje se iskoriste u toku jedne godine.

Zaključak je veoma jednostavan. Korišćenjem i kupovinom plastične kese ponašamo se neodgovorno i krajnje neracionalno.

Zbog toga je grupa meksičkih studenata sa Autonomnog Univerziteta u Keretaru proizvela je protitip potpuno biorazgradive kese, koja može da se pojede.

Novi proizvod nazvan je "Boltsiri", a pravi se od klipa kukuruza i drugog agro-industrijskog otpada, kao što su grane, debla i piljevina.

Ova kesa je 100 odsto biorazgradiva i ne može da povredi životinje ukoliko je greškom pojedu, a i jeftine su za proizvodnju.

Ima sve karakteristike obične plastične kese, osim što joj ne treba neoliko stotina godina za razgradnju.

"Boltsiri" je još uvek prototip, ali procenjuje se da će proizvodnja krenuti najkasnije za dve godine.

U Kereteru, novi gradski zakon zabranjuje komercijalnu upotrebu plastičnih kesa, a pre tog zakona, korišćeno je 137,5 hiljada tona plastičnih kesa godišnje.

U proseku, svaki Meksikanac potroši 200 kesa godišnje.

- Kada plastične kese dospeju u prirodu odmah je zagade. Kao inženjeri biotehnologije, imamo zadatak da dizajniramo nove proizvode koji ne zadovoljavaju samo ljudske potrebe, već pokušavaju i da reše prave probleme - navela je Sitlali Garsija, vođa projekta.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd