fbpx
Skip to main content
Grejanje

Zbogom struji i gasu: Srbi prelaze na jeftiniji vid grejanja

Foto: Profimedia
Visoke cene presudile

Zbog skupe struje, gasa i daljinskog grejanja, veliki broj domaćinstva u Pomoravlju, koji za to ima uslove, tokom predstojeće zime će se grejati na drva i ugalj.

Slična situacija je u mnogim opštinama Pomoravskog okruga: Jagodini, Ćupriji, Despotovcu, Paraćinu, Svilajncu i Rekovcu.

Gotovo u svakom dvorištu, izvan centra grada, u Jagodini su gomile drva.

- Inspekcijske kontrole su rigorozne, čak i za one koji seku drva u vlastitoj šumi, ali ljudi se snalaze - rekli su pojedini domaćini. - Inspekcija oduzima traktore onima koji nemaju papire, a prevoze i prodaju drva, dok su kazne i do milion dinara.

Cena je inače od 35 do 40 evra po kubnom metru, zavisno od vrste drveta. Na gradskoj pijaci kubni metar "cerovine" košta 40 evra.

drva
Grejanje na drva najisplativije
Foto: Profimedia

U gradskom naselju "Strelište", gospođa koja sprema iscepana drva u podrum, rekla je da je drva naručila još u proleće i platila ih 35 evra, a reč je o bukovom drvetu. Ona je dodala da će uz drva koristiti i ugalj.

Sa daljinskog grejanja u Jagodini, poslednje dve godine na lični zahtev se isključilo oko 700 domaćinstava. Na ovaj način će se ove zime grejati oko 5.000 Jagodinaca, administrativni centar, školske i predškolske i socijalne ustanove grada.

Toplana u Jagodini zagreva površinu od 3.717.000 kvadratnih metara. Sa više od 400 kilometara gasovodne mreže, Jagodina spada među najgasificiranije gradove u Pomoravlju, a gas je stigao i u mnoga sela.

Zbog skupoće i sa gasovodne mreže se "skine" godišnje 350 domaćinstava, a mnoga koja ga imaju, ne koriste ga za grejanje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
majkan's picture

majkan

Grejem se na baliranu slamu,soju,kukuruzovinu,detelinu bukvalno sam otpad sa njiva, trosim godisnje oko 1000 bala, 36000 din me kosta da mi se to pobalira i radnici dovezu. Grejem kucu 220 kvadrata temp nikad ispod 23-24.Pa na drva da se grejem nebih bio ispod 20 kubika x40e .Ne isplati se

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
2 Beograd