Skip to main content
Talin, Estonija

Zemlja sa najnižom nezaposlenošću i najvišim standardom u EU: Evo kako se tamo živi

Foto: Profimedia
Najdigitalizovanija zemlja u EU

Bivšu sovjetsku republiku Estoniju Svetski ekonomski forum počastio je u 27. godini njene nezavisnosti komplimentom da je reč o vodećoj zemlji na svetu prema potpuno digitalnom društvu.

Razloga za to je mnoštvo. Tehnološke kompanije ovu zemlju naprosto obožavaju kao mesto u kojem će započeti svoj razvoj od osnivanja nadalje. Jedan od takvih je Skype Technologies, a Talin je danas adresa i mnogih drugih srodnih kompanija.

Zanemarili ste starije članove porodice? Zbog toga ćete platiti kaznu u iznosu od 16.000 dinara

Estonija
Foto: Profimedia

Estonski koin

U moru kriptovaluta koje se pojavljuju s većim ili manjim opravdanjem, jedna od onih koje imaju ponajviše smisla jeste vlastita estonska kriptovaluta – estkoin.

Projekat veka! Prave veštačko ostrvo koje će napajati energijom pola Evrope!

Estonsko državljanstvo

Što se tiče državljanstva, da biste postali Estonac ili Estonka, ne zavisi od vašeg porekla, niti mesta stanovanja.

Estonsko e-državljanstvo dostupno je kao digitalno državljanstvo svim ljudima širom sveta. Koji zadovoljavaju određene kriterijume, svakako. Naravno da su i izbori u takvoj zemlji digitalni, da birači mogu glasati naprosto preko interneta.

dva mobilna telefona koja se povezuju
Foto: Profimedia

Online medicinski kartoni

Zanimljivo je da je uprkos tome na ovogodišnjim izborima odaziv birača bio nešto manji od 60 posto. Sasvim je razumljivo da je u toj zemlji visokodigitalizovan i zdravstveni sistem, da su online dostupni i recepti i medicinski "kartoni".

estonija
Stopa nezaposlenosti
Foto: Eurostat

Zemlja čije je UJEDINJENJE promenilo svet, dostigla NAJMANJU STOPU NEZAPOSLENOSTI

Estonija je danas i jedna od evropskih najbrže rastućih ekonomija. 2009. je, doduše, gadno stradala padom BDP-a od čak 14 posto usled globalne finansijske krize, ali se i oporavila u rekordnom roku. Porasla je za više od tri posto već sledeće godine. Danas ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u EU od 6,1 odsto, nastavlja da nosi naslov "baltičkog tigra" i ove godine proglašena je za najpovoljniju zemlju u EU za biznis. Tokom poslednjih 10 godina od svih zemalja članica OESD-a, u Estoniji je zabeležen najbrži rast kvaliteta života.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd