fbpx
Skip to main content
Grejanje novac

KAKO DA SE ODLIČNO GREJETE, A DA POTROŠITE MANJE NOVCA? Na ovaj način računi će biti manji, pare u džepu, a kuća topla!

Foto: Profimedia/ilustracija
Noćna, odnosno niža tarifa je čak četiri puta povoljnija od dnevne i svima traje osam sati, ali ne počinje svuda u isto vreme

Sa hladnim vremenom dolazi i sezona većih računa za struju, kada se mnogi korisnici električne energije dogrevaju uz električne aparate ili njih generalno koriste u svrhu grejanja.

Grejanje pomoću ektrične energije nije jeftino, pa u toku zimskih meseci mnoga domaćinstva obično po nižoj tarifi uključuju kućne aparate poput veš mašine i mašine za sudove, šporete i grejna tela.

ŠTA BI SE DESILO DA SE SRBIJA ZAKLJUČA? Ekonomske posledice bile bi nesagledive, posebno na udaru tri grupe radnika

ŠTA BI SE DESILO DA SE SRBIJA ZAKLJUČA? Ekonomske posledice bile bi nesagledive, posebno na udaru tri grupe radnika

NOVA ODLUKA U SLUČAJU KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV DIREKTORA: Treće osnovno javno tužilaštvo pod nadzorom

NOVA ODLUKA U SLUČAJU KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV DIREKTORA: Treće osnovno javno tužilaštvo pod nadzorom

"Dejstvovali smo i nećemo dozvoliti sramotu": Direktori škola sa Ružićem zbog krivičnih prijava

"Dejstvovali smo i nećemo dozvoliti sramotu": Direktori škola sa Ružićem zbog krivičnih prijava

Noćna, odnosno niža tarifa je čak četiri puta povoljnija od dnevne i svima traje osam sati, ali ne počinje svuda u isto vreme.

Prema EPS-u, niža tarifa određena je Metodologijom za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje koju je usvojila Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

grejanje
grejanje
Foto: Shutterstock

Odluka o nižoj tarifi usvojena je radi obezbeđivanja uravnoteženog rada elektroenergetskog sistema i sprečavanja preopterećenja uređaja i opreme. 

Period primene "niže dnevne tarife" u Srbiji počinje između deset sati uveče i ponoći i traje neprekidno osam sati.

Tri zone jeftinije struje

Srbija je podeljena u tri zone niže tarife elektrosnabdevanja. Na području Beograda signal za promenu tarifa na brojilima šalje se automatski daljinskim putem iz komandnog centra distribucije i niža tarifa primenjuje se od ponoći i traje do osam sati ujutru bez obzira na sezonske promene u računanju vremena, neradne dane, državne ili verske praznike. 

S obzirom na to da se signal za promenu tarife šalje automatski, ne postoji mogućnost da se u se u doba niže tarife primenjuje skuplja.

grejanje
grejanje
Foto: Shutterstock

Za područje Vojvodine niža tarifa primenjuje se u intervalu od jedanaest sati uveče i traje do sedam sati ujutru.

U Centralnoj Srbiji korisnicima električne energije struja po nižoj tarifi obezbeđena je u trajanju od deset sati uveče i traje do šest sati ujutru.

Efikasna grejna tela za niže račune

Postoji više vrsta grejnih tela koja koriste električnu energiju bez prevelike potrošnje. Dok su pojedina efikasna sa stanovništva korišćenja, druga su skuplja sa aspekta ugradnje i same cene proizvoda. 

Toplotne pumpe

Kod nas su još uvek malo zastupljene u domaćinstvima, a razlog za to su relativno visoki startni troškovi za kupovinu i instalaciju opreme. Iskustva onih koji koriste grejanje na toplotne pumpe kažu da se investicija isplati za oko pet godina, što nije ni manje ni više od bilo koje druge krupne investicije.

A dobija se ekonomično grejanje na struju, uz sistem koji može da hladi dom tokom letnjih meseci, kao i topla sanitarna voda.

grejanje
grejanje
Foto: Shutterstock

Ukratko, toplotne pumpe nude značajnu uštedu kada je u pitanju utrošak električne energije, a jedina "mana" im je cena, ali treba imati u vidu da se investicija isplati najdalje za pet godina. Takođe, sa njima se može računati i na hlađenja i toplu sanitarnu vodu.

TA peć - Najjeftinije grejanje na struju sa stanovišta ulaganja

Ukoliko niste u mogućnosti da uložite veću sumu novca za uvođenje nekog sistema grejanja, onda je najjeftinija opcija na struju TA peć. Njena velika prednost je što akumulira toplotu u jeftinoj tarifi (noću), emituje toplotu tokom čitavog dana. Za stan od četrdesetak kvadrata, sa dobrom izolacijom, kvalitetna TA peć je idealno rešenje.

Ukoliko je ne punite po skupoj tarifi, držaće potrošnju na sasvim pristojnom nivou, a temperatura u stanu će biti zadovoljavajuća. Kod ovih peći je jedino važno strogo voditi računa o tome da se uopšte ne dopunjavaju tokom dana.

grejanje
grejanje
Foto: Shutterstock

Sama kupovina TA peći nije veliki izdatak, kada se ima u vidu kakav posao će za vas obavljati u narednim godinama. Možete naći i dobre polovnjake.

Inverter klime

Povoljna opcija za grejanje na struju su inverter klime. Za razliku od starijih modela klima uređaja, inverter klime imaju mogućnost rada pri niskim temperaturama. 

Mali su potrošači i nude komforno grejanje. Međutim, čak i one ne mogu da rade u punom kapacitetu pri izuzetno niskim temperaturama, što može da bude problem ukoliko nemate ni jednu drugu opciju za dogrevanje. 

Električno brojilo
Foto: Profimedia

Još jedan potencijalni nedostatak je mogućnost neravnomernog zagrevanja doma, jer to može da zavisi i od samog položaja klima uređaja.

Prednosti grejanja na struju

Grejanje na struju znači da plaćate samo onoliko koliko ste potrošili i samo tokom sezone, a ne tokom cele godine. Takođe, nema troškova za priključke, kao kod priključivanja na sisteme grejanja gradskih toplana. Sa stanovišta komfora, grejanje na struju je nenadmašno, jer nema skladištenja, dima, otpada, prljanja i čišćenja, loženja i poslova oko nabavke sirovina.

Ako se koriste toplotne pumpe, TA peći ili inverter klime, grejanje na struju može da bude najjeftinija opcija. 

S drge strane, grejalice, kaloliferi i TA peći po dnevnoj tarifi su veliki potrošači i napraviće račun za struju od koga će vas boleti glava. Suština je da sa grejanjem treba planirati na duge stazem naći trajno i kvalitetno rešenje.

Kao i u svemu drugom, veći inicijalni troškovi obično znače i jeftinije račune u narednim godinama, ali jednostavno nismo svi u mogućnosti da to priuštimo. Ali i tad postoje bolje i lošije opcije i grejalica od 2.000 dinara sigurno nije dobro rešenje sa stanovišta uštede, a ni sa stanovišta kvaliteta grejanja.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
5 Beograd