fbpx
Skip to main content
Zlato

ZLATO IZGUBILO SJAJ ZA INVESTITORE: Države ipak idu protiv tog trenda i pune svoje zalihe!

Foto: Profimedia
Potražnja za zaltom pala je na 892,3 tone u periodu jul-septembar.

Zlato je izgubilo sjaj za investitore i centralne banke u trećem kvartalu, saopštio je Svetski savet za zlato u svom najnovijem izveštaju, dok je pandemija koronavirusa gurala interesovanje za taj plemeniti metal.

Potražnja za zaltom pala je na 892,3 tone u periodu jul-septembar. To je najniži kvartalni nivo od 2009. godine, navodi se u izveštaju.

U međuvremenu, centralne banke, pa i naša, počele su da pune svoje zalihe zlata dok vlade pokušavaju da ublaže uticaj virusa. Neto prodaja, koju su uglavnom vodili Uzbekistan i Turska, iznosila je 12 tona tokom trećeg kvartala, što je prvi takav potez od 2010. godine, prema VGC. Očekuje se da će banke i dalje nastaviti da kupuju zlato pre kraja godine, ali sporijim tempom nego 2018. i 2019. godine.

- Pandemija je povećala nesigurnost, motivišući mnoge investitore - uključujući centralne banke - da traže sredstva koja će diverzifikovati i zaštititi vrednost njihovih portfelja u vreme krize - kaže se u izveštaju.

Prema vodećem analitičaru, prodaja je dolazila od banaka koje su pokušavale da iskoriste visoku cenu zlata. Tako, u avgustu su zlatne poluge dostigle istorijski maksimum od preko 2.075 dolara za uncu. Naknadno je skliznulo na trenutni nivo ispod 1.900 dolara po unci.

Potražnja za investicijama u poluge i kovanice skočila je za skoro 50 procenata na godišnjem nivou, na 222 tone u trećem kvartalu. Još jedan instrument ulaganja, fondovi na zlatu (ETF), takođe su zabeležili kvartalni priliv.

PAPIRNE FAKTURE ODLAZE U ZABORAV: Od 2022. godine potpuna primena elektronskog fakturisanja

PAPIRNE FAKTURE ODLAZE U ZABORAV: Od 2022. godine potpuna primena elektronskog fakturisanja

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd