Skip to main content
ZORANA-MIHAJLOVIC

MIHAJLOVIĆ: U maju kreću radovi na pruzi ka Budimpešti

Foto: Tanjug
Uskoro brza pruga

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila danas da će radovi na modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju početi u maju.

ŠEIK POSETIO SRPSKI ŠTAND NAMENSKE INDUSTRIJE: Oduševljen "Norom", "Lazarom" i borbenim čamcem

Na pitanje novinara da li očekuje usporavanje realizacije tog projekta zato što EU ispituje plan izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, u okviru kineskog železničkog projekta "Jedan pojas, jedan put" zbog mogućeg nepoštovanja evropskih propisa, Mihajlović kaže da je Srbija sa svoje strane ispunila sve obaveze, a čak i više od toga.

Zorana Mihajlović
Foto: Srbija Danas

Ona je dodala da je reč o Mađarskoj, ali da veruje da će eventualni problem oko evropskih procedura i tendera biti rešen. 

- Sa EK i komesarkom za saobraćaj Violetom Bulc smo u stalnoj komunuikaciji i razgovaramo šta Srbija radi. Ovo je upravo pitanje članica EU i njihovog odnosa sa Mađarskom i da li oni poštuju evropski zakon o javnim nabavkama. Ono što ja znam je da je Mađarska pripremila način kako će to realizovati kroz zajedničko preduzeće koje prave i to će predstaviti EU - na koji način će ispoštovati procedure koje se od njih traže, navela je Mihajlović.

Ona kaže da smo mi više uradili za realizaciju tog projekta na našoj strani u odnosu na Mađarsku.  U maju ćemo imati početak radova. Nismo ništa prekršili, Srbija nema nijednu zamerku za dokumentaciju, rekla je Mihajlović. EU ispituje da li se krše zakoni EU prema kojima za velike saobraćajne projekte moraju da budu raspisani tenderi. Reč je o gradnji pruge u saradnji sa Kinom između Beograda i Budimpešte dužine oko 350 kilometara.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd