fbpx
Skip to main content
Zena koja diže tegove

10 razloga zašto bi žene trebalo da vežbaju u teretani

Foto: Profimedia
10 prednosti podizanja tegova.

Žene imaju predrasude kad je u pitanju vežbanje sa opterećenjem. Zabluda o tome da rast mišića oduzima ženstvenost, verovatno je najčešća među damama.

Vođene ovom predrasudom, fokusiraju se samo na kardio programe – što je pogrešno.
Važno je znati da se samo specifičnim vežbama za određene grupe mišića može stimulisati razvoj mišićnih vlakana. Tako da, ukoliko želite da se zategnete i lepo definišete, potrebno je da izazovete kontrakcije mišića; takoreći, da ih povredite da bi se vaš napor isplatio. Najbolje rezultate daje kombinacija kardio programa i vežbi sa tegovima, a u nastavku teksta saznajte zašto.

Žena sa tegovima
Foto: Profimedia

1. Više mišića – manje masti!
Neka istraživanja su pokazala da žene koje treniraju sa opterećenjem dva ili tri puta nedeljno, između dva ili tri meseca dobiće jedan kilogram mišićne mase, a izgubiti preko 1,5 kilogram masti.
Kada mišići napreduju, to čini i vaše telo, dok se odmara troši i više kalorija nego inače. Ova vrsta treninga troši oko 500 kalorija i nastavlja sagorevanje u narednih 24h. Veći procenat mišićnih vlakana podrazumeva da se brže sagorevaju kalorije dok ste na poslu, na trosedu ili tokom sna.

2. Rast fizičke snage
Sve one aktivnosti koje su vam oduzimale snagu i energiju, prestaće da vam prave problem.
Kretanje, podizanje tereta, kućni poslovi – biće mnogo lakše obavljati ih.

3. Izgrađuje mišiće i poboljšava strukturu
Istraživanja su pokazala da za razliku od muškaraca, žene uglavnom ne dobijaju mišićnu masu, jer imaju do 30 puta manje hormona koji uzrokuju hipertrofiju.  Definisani i vretenasti mišići su bonus.

4. Smanjuje rizik od osteoporoze
Žene u menopauzi sklone su osteoporozi; slabljenju koštane srži. Vežbanje sa opterećenjem poboljšava i pojačava gustinu koštane srži. 

5. Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Po rečima lekara, ova rutina vežbanja smanjuje nivo lošeg holesterola, podiže nivo dobrog holesterola i smanjuje krvni pritisak. U kombinaciji sa kardio programom, prednosti su maksimalno iskorišćene.

Žena sa tegovima
Foto: Profimedia

6. Popravlja držanje
Jaka leđa, ramena i vrat popravljaju držanje. Utiče pozitivno na kičmu i umanjuje bol u donjem delu leđa, koji je česta pojava kod žena.

7. Poboljšava osećaj za ravnotežu i koordinaciju
Podizanje tegova je fenomenalno za izbegavanje nespretnosti u svakodnevnici, jer podiže nivo balansa u telu. Odlično je i za ples, sportove sa loptom i planinsko penjanje.

8. Smanjuje rizik od dijabetesa
Treninzi sa opterećenjem mogu da regulišu nivo šećera u telu. 8,3% populacije pati od dijabetesa, treniranje vam osigurava da ostanete u drugoj grupi koju čini 91,7% populacije.

9. Ojačava ligamente, tetive i zglobove
Ovo predstavlja prevenciju. Omogućava više sposobnosti u sportu i ojačava celo telo.

10. Oslobađa od stresa
- Luči endorfin
- Poboljšava raspoloženje
- Stvara dodatnu energiju
- Pojačava samopouzdanje

Vremenska prognoza
Umerena kiša
5 Beograd