Skip to main content
Vankuver

Ovo je 20 najboljih lokacija za život "preko grane" (I)

Foto: Reuters
Godišnje istraživanje britanske HSBC donosi 20 lokacija koje su najbolje za sve koji planiraju da napuste svoju zemlju tražeći bolje uslove za život i rad. Uslovi za dobijanje posla, podizanje dece, kvalitet života, društveni život – neki od kriterijuma po kojima se došlo do 20 zemalja koje su najbolje za sve koji planiraju preko „grane“.

20. Belgija

Belgija
Foto: Profimedia

Odlični uslovi za podizanje dece, zdravstvenu negu, učenje jezika. Loša kada je posredi zdrav život i ishrana. Pivo i čokolada čine svoje. Relativno bezbedna. Ekonomski kriterijumi ipak ispod proseka istraživanja.

19. Malezija

Malezijke
Foto: Profimedia

Za one koji se sele radi avanture, ovo je dobra lokacija. Odlična za istraživanje lokalne, fascinantne kulture i novih jezika. Povoljna za život, ekonomski kriterijumi na zlatnoj sredini. Minus je skupo obrazovanje. Uslovi za podizanje dece daleko od idealnih.

18. Japan

Japanci jedu ulicom
Foto: Profimedia

Odlični ekonomski uslovi, zdravstvo, prilike za putovanja po zemlji i upoznavanje kulture. Zdrava ishrana. Obrazovanje odlično i povoljno. Ljudi prijateljski raspoloženi.

17. Rusija

Moskva u novogodišnjem raspoloženju
Foto: Profimedia

Zabavna za život. Prva kada je u pitanju društveni život, i sklapanje prijateljstava, što je kriterijum koji ne može biti zanemaren kada su doseljenici u pitanju. Obrazovanje dobro ali skupo. Javne službe (voda, struja) često sa problemima.

16. Vijetnam

Vijetnam
Foto: Profimedia

Od prevoza, do razonode, sve je prilično jeftino. Društevni život i ishrana  - ogroman plus. No, zdravstvo i uslovi za podizanje dece su na drugom kraju skale.

15. Ujedinjeni Arapski Emirati

Dubai
Foto: Profimedia

Odlična lokacija za nalaženje dobro plaćenog posla, naročito za mlade doseljenike. Odlično radno okruženje, ekonomski uslovi. Tu su i najbolji svetski hoteli i šoping centri. S druge strane, zemlja je konzervativna i pravila javnog ponašanja se prilično razlikuju od zapadnih. Jezik je težak za mnoge koji se dosele. Prilagođavanje ii upoznavanje novih ljudi, samim tim, takođe otežano.

14. Oman

Oman
Foto: Profimedia

Dobri ekonomski uslovi. Životni standard takođe. Iako zemlja ima skromne rezerve nafte i gasa u poređenju sa susedima, oni ih jako dobro koriste. Uslovi za podizanje dece nisu zavidni.

13. Katar

Doha, Katar
Foto: Youtube Printscreen

Visoko rangiran kada su u pitanju ekonomski uslovi. Društveni život i razonoda slabo ocenjeni. Zemlja je u tranziciji, socijalne razlike velike, infrastruktura još nerazvijena. Uslovi za obrazovanje dece nisu najbolji, pa se mnogi doseljenici odluče za kućno školovanje svoje dece.

12. Australija

Sidnej
Foto: Profimedia

- Australija nudi doseljenicima takav kvalitet života, da oni ne žele da ga napuste ikada, kaže se u ovom istraživanju. Prilagođavanje, hrana, razonoda, sve su to plusevi ovoj lokaciji. Minus – javni prevoz, uslovi za podizanje dece.

11. Kanada

Vankuver
Foto: Reuters

Ovo je odlična destinacija za sve koji žele da se integrišu u neku novu kulturu. Lako je steći prijatelje i uklopiti se u lokalnu sredinu. Multinacionalna, otvorena sredina. Kvalitet života visoko ocenjen. Zdravstvo i školstvo takođe.

Deset najboljih zemalja za život "preko grane" u sledećem nastavku...

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd