fbpx
Skip to main content
Ajatolah Ali Hamenei

Ajatolah: Ima još do nuklearnog sporazuma, potpisi tek u junu

Foto: Youtube Printscreen
Okvirni sporazum Irana i šest svetskih sila nije garancija da će finalni sporazum biti postignut do kraja juna, izjavio je iranski vrhovni verski vođa Ali Hamenei.

"Ono što je urađeno do sada ne garantuje sporazum, niti njegov sadržaj, čak ni da će pregovori biti nastavljeni do kraja", rekao je Hamenei, koji ima konačnu reč po svim državnim pitanjima, objavljeno je na njegovom zvaničnom veb sajtu.

"Nuklearna industrija je naš spas"

Hamenei je istakao da je očuvanje civilne nuklearne industrije u svakom sporazumu ključno za budući razvoj Irana.

"Nuklearna industrija je neophodnost, za proizvodnju energije, za desalinaciju, na poljima medicine, poljoprivrede i drugim oblastima", dodao je Hamenei.

Prošle sedmice, Iran i šest sila postigli su dogovor o okvirnom sporazumu koji treba da bude finalizovan do kraja juna, a kojim se ograničava nuklearni program Irana u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija, preneo je AFP.

Hamenei je rekao da do sada nije zauzimao nikakav stav jer "ne postoji ništa o čemu bi se stav zauzeo".

"Zvaničnici kažu da ništa još nije urađeno i da ništa nije obavezujuće. Ja sam ni za ni protiv", rekao je Hamenei i dodao da je uvek podržavao i da i dalje podržava iranski pregovarački tim.

"Pozdravljam svaki sporazum koji štiti interese i dostojanstvo države, ali da nemamo nikakav sporazum je mnogo časnije, nego sporazum kojim su interesi i dostojanstvo države narušeni", rekao je Hamenei.

Prema okvirnom sporazumu koji je Iran potpisao sa šest sila - SAD, Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i Nemačkom - Teheran je u obavezi da značajno smanji broj centrifuga u zamenu za suspenziju sankcija.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
1 Beograd