fbpx
Skip to main content
vagina

Ako nakon seksa imate KRVARENJE, vreme je da posetite ginekologa! Ovu bolest ima svaka druga žena

Foto: Profimedia
Uzroci su mnogobrojni...

Zapaljenje sluzokože vagine, u medicini poznato kao vaginitis, jedan je od najčešćih problema koje žene često zapostavljaju i ne leče, a svaka druga boluje od ove bolesti.

Vaginitis najčešće prati bakterijske infekcije, kandidu, infekciju trihomonijazu (infekcija bakterijom u vagini i prostati), ali dobar broj žena ostaje sa nerazjašnjenim uzrokom. (Klikom OVDE pročitajte o simptomu koji će vas naterati da podhitno posetite ginekologa) 

Bolest vagine
Foto: Profimedia

Faktori rizika su trudnoća, prisustvo intrauterinih uložaka, često tuširanje vagine, upotreba antibiotika, dijabetes, imunološki poremećaj, česti seksualni odnosi sa drugim partnerima, kao i bezazlena depilacija tokom koje koža vulve i sluzokože ulaza u vaginu bivaju oštećene. 

Vaginitis je svojstven ženama u svim uzrastima, ali najčešće se javlja kod mladih, seksualno aktivnih.

Simptomi

Što je najteže, ali isto tako i najčešće, vaginitis može postojati i bez ikakvih simptoma (20 do 50 odsto slučajeva). Međutim, širok je spisak pokazatelja da imate zapaljenje sluzokože vagine.

  • sekret nije gust, žućkast je ili zelenkast, a pojačava se posle seksualnog odnosa ili porođaja;
  • polni odnosi su jako bolni i praćeni su svrabom;
  • ako se javi krvarenje odmah nakon seksualnog odnosa, najčešće je reč o vaginitisu;
  • vaša vagina ima miris pokvarene ribe, a prilikom mokrenja može se javiti peckanje i svrab.

Što se tiče lečenja, bez brige. To možete (na savet svog ginekologa) činiti oralnim antibioticima, vaginalnim kremama i vaginaletama, a u slučaju da ništa od navedenog ne daje rezultate, neminovna je borna kiselina. (OVDE detaljnije o vaginizmu, tačnije zatezanju mišića koje onemogućava uživanje u seksualnim odnosima)

Naglašavamo da je važno da se vaš (zaraženi) partner takođe leči. U slučaju da zanemarite vaginitis, nelečenje može ostaviti rak grlića materice, rizičnu trudnoću ili pak sterilitet. 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd