fbpx
Skip to main content
Ako vam je stalno hladno

AKO VAM JE STALNO HLADNO, ovo su razlozi!

Foto: Profimedia
Saznajte kako da se rešite zimogrožljivosti!

Da li svi u kancelariji skidaju jakne, a vi drhtite od zime? Ako je to česta pojava, i ako su vam noge i ruke stalno ledene, možda je vreme da istražite moguće uzroke.

Ovo su 7 stvari koje doktori navode kao moguće razloge za zimogrožljivost, piše "The Mirror":

1. Ne vežbate dovoljno. Ako izbegavate vežbanje zato što vam je hladno, činite stvari još gorim! Ako budete vežbali 20 minuta tri puta nedeljno, za šest nedelja bićete otporniji na hladnoću, jer će vaše srce i pluća efikasnije snabdevati vaše telo kiseonikom.

2. Previše ste mršavi. Mala telesna težina može učiniti osobu zimogrožljivom, zbog nedostatka masnih naslaga koje vas mogu štititi od hladnoće. Takođe, ako ne jedete dovoljno, metabolizam neće proizvoditi toplotu.

Žena drži mobilni telefon po zimskom vremenu
Foto: Profimedia/ilustracija

3. Ne spavate dovoljno dobro, kao što mislite. Ako se budite često tokom noći, vaš san nije dovoljno kvalitetan, a zbog toga se možete osetiti promrzlo, jer vam je telo umorno. Izbegavajte proveravanje mejlova i upotrebu uređaja potput tableta neposredno pred spavanje, jer prekomereno stimulisanje mozga dovodi do nekvalitetnog sna.

4. Imate manjak gvožđa. Istraživanja pokazuju da trećina žena ima manjak gvožđa, a to može dovesti do zimogrožljivosti. Ako povučete očne kapke nadole, i unutrašnja strana je bleda, a ne ružičasta, to može biti indikator manjka gvožđa, pa čak i anemije. Jedite jela bogata gvožđem i južno voće!

Pročitajte OVDE kako je protekla prva operacija presađivanja materice.

5. Nemate dovoljno vitamina B. B vitamini su važni jer su potrebni da bi telo moglo da pretvara hranu koju jedete u energiju. U ishranu obavezno uključite pirinač, ječam i ovas.

6. Ne unosite dovoljno tečnosti. Ako izgubite samo 2 posto od vaše uobičajene količine telesnih tečnosti, to vam značajno može umanjiti energiju, i učiniti da vam bude hladno. Ovo se događa vrlo lako, pogotovo ako gubimo refleks za žeđ kako starimo. Probajte da pijete vodu na svakih dva sata!

7. Loša vam je cirkulacija. Ako su vam noge i ruke kao led, dok vam ostatak tela ima normalnu temperaturu, verovatno imate problema sa cirkulacijom. Uzrok ovoga može biti pušenje, a rešenje mogu biti posebne vežbe za širenje krvnih sudova.

Pročitajt OVDE kako da prepoznate smrtonosnu glavobolju.

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
4 Beograd