fbpx
Skip to main content
Alan Hening

Al Kaida poručuje džihadistima: Oslobodite Heninga!

Foto: Youtube Printscreen
Al-Kaida je apelovala na borce Islamske države da što pre oslobode britanskog taoca Alana Heninga, jer veruju da je on nevini humanitarac koji je samo pokušavao da pomogne muslimanima u njihovim stradanjima.

Izopačenost koju ispoljavaju džihadisti sada nailazi na odbojnost muslimana svih stavova i porekla, čak i Al-Kaide, terorističke grupe koja stoji iza napada na SAD 11. septembra. I oni se slažu da je kidnapovanje i odsecanje glave nevinim žrtvama postupak koji je otišao predaleko.

Alan Hening, sledeća žrtva IS, je taksista iz Britanije, koji je bio toliko dirnut stradanjima Muslimana u Siriji, odlučio je da propusti poslednji Božić sa suprugom i decom i otputuje 6,500 kilometara dalje, kako bi dostavio medicinsku opremu izbeglicama koji su se krili u gradu Al-Dana.

Lokalni komandir Al-Nusra posetio je svoje tadašnje saveznike u IS četiri dana nakon što su džihadisti zarobili Heninga. Al-Nusra je kritikovao otmičare, tvrdeći da su njihove akcije pogrešne prema islamskom zakonu i kontraproduktivne prema novinaru koji je ništa više osim humanitarac. "Vidite, ono što radite je pogrešno. Nemate pravo da ga otimate. Nemate razloga da ga pritvorite samo zato što nije musliman."

Alen Hening
Foto: Twitter

Svet je sa nevericom posmatrao poslednjih nekoliko nedelja kako borci IS obezglavljuju tri humanitarna radnika i novinara sa zapada. Na video snimku objavljenom proteklog vikenda, u kome je prikazano svirepo ubistvo Dejvida Hejnsa, IS su upozorili da je Alen Hening sledeći.

Profesor Piter Nojman, direktor Međunarodnog centra za proučavanje Radikalizacije u Londonu je rekao: "Al Kaida je kritikovala IS u poslednjih nekoliko meseci. Oni razumeju kako će njihovo ponašanje da se posmatra od strane zapadne javnosti. Iako je osnovna ideologija dve grupe i dalje veoma slična, Al Kaida je mnogo više strateška organizacija. Primera radi, ne protive se odsecanju glave ali shvataju da nema smisla da se sprovede na način na koji IS čini, jer će im ta taktika izgubiti mnogo prijatelja."

Alen Hening
Foto: Twitter

Na svom Internet blogu, Bilal Abdul Karim, američki reditelj koji je uspeo da prebegne iz Sirije,  opisao je više detalja o razdorima među islamskim ekstremistima zbog otmice Heninga.

"IS je tvrdio da je osumnjičeni špijun," napisao je Karim. "Muslimani na konvoju su tražili dokaz jer su ovu tvrdnju okarakterisali kao potpuno smešnu. IS je naveo da ne mogu da poveruju da beli hrišćanin želi da dođe u Siriju u ovom trenutku, osim da špijunira. Komandant IS im je potom pokazao Heningov pasoš, govoreći da je to dokaz. "Postoji tajni čip unutra. To je dokaz da obaveštajna služba može da nastavi da ga prati," tvrdio je komandant. Jedan od muslimana iz konvoja je rekao: "Svi pasoši iz Velike Britanije su takvi."

IS je rekao da će Hening ostati njihov zarobljenik i da će ga otkupiti za nešto. "Mi ćemo ga menjati za nekoga u zatvorskom sistemu Velike Britanije." Ostali muslimani su im rekli da greše i da nemaju nikakve optužbe protiv Heninga. Kasnije, pripadnici Islamske države su ipak rešili da će Hening biti obezglavljen, kao i njegovi prethodnici, prenosi "Independent."

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
20 Beograd