fbpx
Skip to main content
Chevroletov Duramax dizel motor

AMERIKA MENJA NAVIKE: Dizelaši sve traženiji

Foto: Profimedia/ilustracija
Iako je cena D2 porasla poslednjih godina, zbog ukupne manje potrošnje vozači između Njujorka do Los Anđelesa sve više biraju ovaj tip vozila.

Decenijama Amerikanci odbijaju da promene svoje navike. Veliki automobili koji rasipaju benzin i dalje su dominanta na drumovima najveće svetske sile.

Ipak, polako, ali sigurno, potreba za racionalizacijom troškova prodire u svest tamošnjih vozača. Pokazatelj koji potvrđuje konstataciju je tražnja za automobilima koje pogone dizelski agregati. Cifre su na mesečnom nivou beležile prilične skokove u korist vozila koja sagorevaju D2. Rast je očevidan u svakom od dosadašnjih šest meseci u godini, pri čemu su najvrtoglaviji bili skokovi u maju, martu i aprilu kada su ubeležni porasti od 26.8 %, 39.5 % i 60.4 %.

Štaviše, u 43 od poslednjih 47 meseci dizelaši beleže rast prodaje, pri čemu je u 31 mesecu registrovan dvocifren skok. Napredak dizelaša štetio je potražnji za hibridnim vozilima, koja su jedino u maju bila u plus (+6.6%), dok je najveći pad zabelež u februaru (-23.9%).

  januar februar mart april maj jun
dizelaši + 6.8 % + 4.5 % + 39. 5 % + 60.4 % + 26.8 % + 8.8 %
hibridi - 20.4 % - 23.9 % - 5.5 % - 7.9 % + 6.6 % - 12.7 %

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
16 Beograd