fbpx
Skip to main content
Ferguson, demonstracije, demonstant, policajac, policija

AMERIKA NA NOGAMA: Tužilac odlučio da deluje!

Foto: Reuters
VAŠINGTON - Američki državni tužilac Erik Holder rekao je aktivistima za građanska prava da će ministarstvo pravde detaljno ispitati način rada policije u Fergusonu u državi Misuri, nakon što je porota odbacila optužbu protiv policajca koji je u avgustu ubio nenaoružanog Afroamerikanca Majkla Brauna.

To su rekla za AFP dvojica aktivista.

Ukoliko ministarstvo pravde zaključi da je policija u Fergusonu sistematski kršila građanska prava, može biti preduzet postupak na osnovu zakona iz 1994. godine koji zabranjuje policajcima da postupaju na način koji lišava građane njihovih ustavnih prava.

U telefonskom razgovoru kasno u ponedeljak, Holder je rekao da će ministarstvo pravde energično preispitati obrasce ponašanja i načine delovanja policije, rekla je jedna od aktivistkinja Barbara Ernvin koja je s njim razgovarala.

Ferguson
Foto: Reuters

U razgovoru je učestvovala i Lora Marfi koja je rekla da je Holderu jasno da moraju brzo biti preduzeti koraci u tom pravcu. Predstavnik ministarstva pravde je potvrdio da se takav razgovor vodio.

U protestima koji su izbili pošto je porota saopštila odluku u ponedeljak, policija je širom zemlje uhapsila više od 400 ljudi tokom dve noći.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
2 Beograd