Skip to main content
Ford All-New-Edge

AMERIKA SE MENJA 2: SUV i krosover modeli po prvi put nadmašili sedane

Foto: newspress.co.uk/ilustracija
U "IHS Automotive" opravdavaju ovakav ishod brojnim prednostima modela CUV kategorije.

Pre samo par dana suočeni smo sa statistikom koja pokazuje rast popularnosti automobila na dizel, što je za naciju sviklu na benzin prilično nova moda. Sličnu vest imam i danas, mada se ishod očekivao, pošto je tendencija prisutna godinama unatrag.

Četvorovrati sedani već duže vreme trpe žestoku konkurenciju SUV i krosover model i u 2014. su konačno poklekli. Najnovija statisktika "IHS Automotiva", koji se bave analizom kretanja u industriji, otkrivaju da na CUV kategoriju (krosoveri u SUV automobili) otpada 36.5 odsto ukupne maloprodaje u prvom petomesečju. Drugi su dosadašnji, dugogodišnji lideri, sedani sa 35.4 stota.

Uz sedane, u poslednjih pet godina pad potražnje pogodio je hatchbackove, kamionete, minivenove, kabriolete i coupe varijacije. Tom Libi iz "IHS Automotive" razume otkud uspeh CUV vozila:

- Ova su vozila spoj privlačne spoljačnosti i osobina koje su zajedničke kako automobilima, tako i kamionetima: viša pozicija voača, veća preglednost u vožnji i udonost. Takođe, CUV vozila su prostranija, imaju u ponudi modele sa obe vuče, kao i pogon na sva četiri točka, a mogu i da posluže kao vučno vozilo.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd