fbpx
Skip to main content
Njujork

AKO SANJATE ZEMLJU SNOVA - Koji su poslovi traženi u SAD?

Foto: Profimedia
Za posao na određeno vreme u inostranstvu se sve više Srba odlučuje. Koji su poslovi koji se traže u "zemlji snova"?

Protekle godine u Ameriku je otišlo oko 3,700 građana, a glavni razlog je taj što su za zemlje u Evropi potrebne visoke kvalifikacije. U SAD najčešće idu oni koji žele brz novac koji će zaraditi na nekom od sezonskih poslova za koje ne treba fakultetska diploma, piše Blic. Ako se pitate zašto studenti odlaze, razlog je jasan: agencije mogu da im obezbede posao za hiljadu dolara tokom narednih pet meseci! 

Kakvi poslovi su u pitanju? Uglavnom su to spasioci, prodavci, konobari i bebisiteri, a rad traje od tri meseca do godinu dana, dok visina dnevnice zavisi od regiona i kreće se od sedam do 13 dolara po satu. Naravno da je bolji prolaz za one koji poznaji jezik i za one koji imaju viši stepen stručne spreme, pa i bolju geografsku lokaciju itd.

Ipak, ko god da radi u Americi i kakvo god državljanstvo imao, ne može da bude plaćen ispod federalne minimalne naknade koja za ovu godinu iznosi 7,25 dolara po satu! Najplaćeniji posao je posao programera i mesečno se može zaraditi do šest hiljada dolara, dok je najmanje plaćen konobar koji zaradi u proseku 1.200 dolara.

IT programer
Foto: Profimedia

Smeštaj za jednu sobu košta od 700 do 1.200 dolara, dok je za račune (struja, telefon, internet) potrebno izdvojiti između 150 i 200 dolara mesečno. Hleb je tri dolara, litar mleka 1,2, jaja (12 komada) 2,5, kilogram krompira 2,5, jedan galon goriva je svega jedan dolar, pakla cigareta 10, a da biste kupili nov automobil trebalo bi da izdvojite od 16 hiljada do 19 hiljada dolara.

Oni koji su visokokvalifikovani stručnjaci moraju da prođu kroz uporednu analizu diploma kako bi se moglo proceniti da li odgovaraju američkim standardima. Potrebna je dozvola za dobijanje licence za rad u struci, jer Amerikanci analiziraju ispit po ispit i na kraju daju svoju procenu da li je vaš stepen obrazovanja uporediv s onim koji se dobija na njihovim fakuletima.

Vrsta radne vize određuje i koja vrsta dokumenata vam je potrebna, a proces u SAD-u započinje poslodavac, agencija ili sponzorska organizacija.

Iz ambasade su rekli da je prvi korak pronalazak poslodavca ili agenta koji je sposoban da podnese zahtev za neuseljeničku radnu vizu Službi za unutrašnju bezbednost SAD, pa se poslodavcu/agentu šalje pismo odobrenja, prenosi Gde investirati. Nakon toga sledi procedura podnošenja zahteva za vizu koja podrazumeva pribavljanje neophodne dokumentacije, popunjavanje elektronskog obrasca zahteva za vizu, i lično pojavljivanje na zakazanom razgovoru za istu.

Da li ste se već odlučili? 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd