fbpx
Skip to main content
anabela

ANABELA ATIJAS O RAKU DOJKE: Kako sam otkrila da sam TEŠKO BOLESNA!

Foto: Srbija Danas
Pevačica naglašava da je najvažnije otkriti bolest na vreme, redovnim pregledima.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Retko se javlja pre 20. godine života, a najčešći je između 50. i 70. godine života. Međutim, ova bolest danas preti sve većem broju mlađih žena, a najveći uzrok je mala informisanost i neredovni pregledi.

Anabela Atijas je samo jedna od mnogobrojnih poznatih ličnosti koja je uspela da se izleči od raka dojke. Imala je samo 19 godina kada je operisala tumor na dojci, o čemu se ne libi da priča.

Pročitajte još:

Ovo su RANI simptomi RAKA DOJKE koje malo koja devojka zna

- U Švedskoj je zakonom propisano da žene starije od 30 godina moraju da idu na pregled, na mamografiju, a ja sam se družila sa devojkama tih godina, koje su mi pričale o tome. Tako sam jedne večeri posle povratka iz grada, dok sam se tuširala, napipala kvržicu, odmah me je uhvatila panika, probudila sam mamu, i sutra smo otišli na pregled, a u roku od dva dana su mi urađeni biopsija i operacija. Nekoliko meseci sam bila na hormonskoj terapiji, i uspešno se oporavljala jer je tumor otkriven na vreme, sve je prošlo bez posledica. Posle toga sam ostala u drugom stanju, dobro sam iznela trudnoću, ali nisam mogla da dojim Lunu. Posle šest godina ugradila sam silikone, mada su mi lekari savetovali da to uradim i ranije. Psiha je mnogo bitna, ne predajte se bolesti, živite sa tim kao da je trenutan problem, koji će biti rešen - rekla je Anabela u jednoj emisiji.

Pevačica se uspešno izlečila od ove opake bolesti, nakon koje je postala još jača, kako je često isticala.

Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u proseku svake godine se u Srbiji registruje oko 4.100 novih slučajeva žena svih uzrasta obolelih od različitih oblika malignih tumora dojke, dok oko 1.600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću. 

Ministarstvo zdravlja je 2012. godine pokrenulo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke i osnovalo Kancelariju za prevenciju malignih bolesti. 

Sada se sprovodi drugi ciklus organizovanog skrininga raka dojke, a prema podacima Kancelarije za skrining raka, u prvom ciklusu je otkriveno 290 karcinoma dojke, a u drugom ciklusu otkrivena su 102 karcinoma dojke. 

Svaka žena je pod rizikom da oboli od raka dojke, a najbolji način da se rak dojke otkrije u ranoj fazi jeste redovni preventivni pregled u zavisnosti od životne dobi, odnosno mamografija, kao i redovni samopregledi dojki.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Preventiva's picture

Preventiva

je kod nas katastrofa

0 | 0

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd