Skip to main content
Zastava Republike Srbije

Analitičari: Bez reformi Srbiji preti sunovrat

Foto: Profimedia
BEOGRAD - Srbija je u teškoj ekonomskoj situaciji i bez reformi preti joj sunovrat, upozoravaju privrednici i eksperti uoči formiranja kabineta premijera Aleksandra Vučića, a kao prvo što nova vlada treba da preduzme ističu donošenje paketa ekonomskih zakona, hitnu fiskalnu konsolidaciju, rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju, ali i rigoroznu štednju.

Ekonomski analitičar Radojka Nikolić kaže da je Srbija u velikim ekonomskim problemima koji su se nagomilali poslednjih godina, da su reforme neophodne, a da prva mera vlade, koja će biti formirana u nedelju, treba da bude usvajanje seta ekonomskih zakona.

Nikolić je za Tanjug naglasila da postoji politička snaga i volja da se to sprovede, a kao drugu olakšavajuću okolnost navodi da postoji dijagnoza stanja, zna se gde su problemi i šta se mora preduzeti da bi se oni rešili.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić upozorava da je situacija u srpskoj ekonomiji i privredi toliko teška da se već ušlo u "crvenu, zonu velike uzbune" i da je poslednji momenat za ozbiljno restrukturiranje i privrede i države.

"Uporedo sa tim moramo razvijati nove modele poslovanja i zapošljavanja, kao što su socijalno preduzetništvo, preduzetništvo mladih, preduzetništvo žena", rekao je Sertić.

Finansijski direktor Telekoma Srbija Milenko Dželetović izjavio je Tanjugu da bez odlučnih mera odmah po formiranju nove Vlade Srbiji preti grčki scenario. 

On ne sumnja u spremnost nove Vlade, koja bi trebalo da bude formirana u nedelju 27. aprila, da sprovede odlučne reforme kojima će se na kratak rok očuvati makroekonomska stabilnost, a na dugi rok postaviti temelji za realizaciju ekspozea. 

Direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić ističe da su neophodni bolni rezovi, a da prvo što bi nova vlada trebalo da preduzme jeste donošenje paketa mera za pokretanje proizvodnje.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković upozorava da bez reformi Srbiji preti sunovrat i da je poslednji momenat da reforme počnu ozbiljno da se sprovode. 

"Prema onome što smo do sada čuli, prema opredeljenju budućeg premijera, mislim da ćemo definitivno i krenuti ka tim reformama jer nam u suprotnom preti sunovrat", kaže Atanacković.

Ekonomista Ljubodrag Savić uz ocenu da se Srbija suočava sa teškim problemima - visoka je stopa nezaposlenosti, ubrzano raste javni dug, ističe da bi prva mera nove vlade trebalo da bude konsolidacija javnih finansija. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd