Skip to main content
Apple WWDC konfernecija

Apple WWDC konferencija: Tresla se gora rodio se miš?

Foto: Profimedia
Iako je svet očekivao da vidi nove iPhone modele, Apple je juče (02.06.2014) na WWDCu predstavio gomilu softverskih noviteta od kojih posebno treba izdvojiti OS. X Yosemite, iOS 8 i Swift, novi programski jezik.

Izgled Yosemite je osvežen, a najviše promena su pretrpeli Safari, Apple internet browser i obaveštenja koja se sada sinhronizuju sa vašim mobilnim uređajima non stop. Upravo zato je bitno uvođenje iDrive, cloud rešenja, na kome će biti sačuvani svi vaši podaci. Safari je takođe poboljšan, promenjen je način na koji se web adresa prikazuje, a uvedena su nova dizajnerska rešenja kada je u pitanju pregled tab-ova. Apple je dodao i nove funkcionalnosti u svoj mail klijent, pa sada pored pregleda nekih fajlova, postoji i mogućnost neke rudimentarne manipulacije (rotiranje, zumiranje slika itd..).

Apple WWDC konfernecija
Foto: Profimedia

Najveće promene kod iOS 8 se odnose na poruke. Nakon odgledane prezentacije možemo slobodno reći da je Apple pokrao sve što mu se svidelo iz danas najpopularnijih program za slanje kratkih tekstualnih poruka. Sada možete poslati vremenski ograničenu poruku (prvi je to uveo Snapchat), zatim ukoliko ne želite da kucate možete snimiti audio poruku (WhatsApp) ili dodati još nekog u vaš razgovor (Facebook). 

Apple WWDC konfernecija
Foto: Profimedia

 

Način na koji se obaveštenja (notifications) pojavljuju je takođe promenjen i sada mnogo više podseća na Android OS.

Predstavljanje SWIFTa je dočekano sa oduševljenjem. Naime, za kodiranje Apple aplikacija, programeri su koristili Objective C, koji je pomalo arhaičan i komplikovan programski jezik. SWIFT sa druge strane, je moderan programski alat koji dosta podseća na Python ili Javascript, i mnogo je lakši za učenje ili kodiranje. Aplikacije napravljene u Swiftu će bez problema moći da interaguju ili koegzistiraju sa programima koji su pisani u starim programskim jezicima, tako da je na taj način rešena i problem kompatibilnosti. Stručnjaci smatraju da će Swift privući novu armiju mladih programera, koji su do sada zaobilazili iOS aplikacije zbog teškoća sa kompklesnošću bivših programskih jezika. 

Apple WWDC konfernecija
Foto: Profimedia

 

Od ostalih noviteta treba izdvojiti aplikaciju koja vodi računa o vašim vitalnim zdravstvenim parametrima i upozorava vas na moguće rizike, zatim dramatično poboljšan alat za manipulaciju sa slikama i opciju Family Sharing. Naime, Apple se nedavno našao u velikom problemu kada su ga korisnici optužili da je kupovina stvari unutar video igara veoma laka, i na taj način dostupna deci. Ceo slučaj se završio vansudskim poravnanjem, gde je Apple morao tužiteljima da isplati 32 miliona dolara u nadoknadama. Family sharing na neki način rešava taj problem, jer uvodi zajednički račun, za koji je vezana kreditna kartica, ali ista ne može biti iskorišćena za plaćanje ukoliko vlasnik kartice ne odobri transakciju. Na taj način kada god neko od članova porodice upotrebi kreditnu karticu za plaćanje, vlasnik kartice (pretpostavlja se roditelj ili staratelj) mora da da eksplicitnu dozvolu za skidanje novca.

Svi ove noviteti (iOS 8, OS X) će postati dostpuni korisnicima Apple uređaja tokom jeseni 2014. godine.

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd