fbpx
Skip to main content
Prvi april - kalendar

Aprili-li-li!

Ukoliko niste primetili, danas je 1. april. Brzo smislite kako ćete i koga danas nasamariti.

Dan šale se u mnogim zemljama obeležava 1. aprila. Ljudi jedni drugima prave smisalice i objavljuju lažne novosti. Prvoaprilska šala obavezno je začinjena čuvenim uzvikom Aprili-li-li.

U nekim zemljama, kao što su Velika Britanija, Australija i Južnoafrička republika, šale se prave do podneva, a ko ih napravi posle naziva se aprilskom budalom.

Postoji nekoliko teorija o povezanosti ovog datuma sa šalama. Po jednoj, 1. aprila nastao je u 16. veku kada je dan Nove godine pomeren sa 25. marta na 1. januar. Do tada je u mnogim evropskim gradovima novogodišnje slavlje trajalo sedam dana – do 1. aprila. Prema ovoj teoriji, oni koji su se navikli na nov datum zbijali su šale sa onima koji su doček Nove godine i dalje slavili do 1. aprila.

Poznate šale

  • Panorama, televizijska emisija na BBC-u, 1957. godine objavila je vest o tome kako Švajcarci vrše berbu špageta sa drveta. Prilog je govorio o tome kako je konačno iskorenjen špagetni žižak. Veliki broj gledalaca javio se urednicima kako bi se raspitali o mogućnosti da sami uzgajaju svoje špagete.
  • Gardijan je 1977. godine u svom dodatku objavio članak koji je hvalio izmišljeno odmaralište San Serif, njegova dva ostrva – Aperkejs i Louerkejs i glavni grad Bodoni. Čitaoci su se razočarali kada su doznali da su mesta izmišljena, a da su imena zapravo termini iz tipografije.
  • Burger King je 1998. godine u SAD objavio reklamu o hamburgerima za levoruke, čiji sadržaj curi s desne strane. Iste godine raširena je vest da je u Alabami promenjena vrednost broja Pi, sa 3.14159 na biblijsko 3.0.
  • Gardijan je 2009. godine objavio da ukida štampano izdanje i da počinje da se objavljuje isključivo na Tviteru. Sve vesti sadržaće čuvenih 140 karaktera.

 

Ipak, da šale i naviknutnost na 1. april ponekad i nisu dobri govori podatak da je u Albertslundu, u Danskoj, 2009. godine jedna škola je zamalo izgorela do temelja jer vatrogasci nisu verovali da su prva dva poziva bila prava.

 

Kakvu ste smicalicu Vi danas priredili? Napišite nam u komentaru.

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
18 Beograd